Annons:

Pengar till utrustning saknas – kommunen ska köpa in undervisning

Martin Snickars berättar att Hultsfreds kommun ska köpa in undervisning från externa aktörer för att höja statusen på det industritekniska programmet. Foto: Ossian Mathiasson

Pengar till utrustning saknas – kommunen ska köpa in undervisning

Hultsfreds kommun vill erbjuda ett modernt industritekniskt program men pengarna saknas i barn- och utbildningsnämndens budget. För att komma åt problemet ska undervisning och utrustning köpas in av extern aktör.
– Efter vårens utvärdering såg vi att vi inte kommer ha råd att investera så mycket som behövs, säger barn- och utbildningschefen Martin Snickars.

Annons:

Inför höstterminen 2018 startade Hultsfreds gymnasium upp det industritekniska programmet igen. Denna gång med fokus på teknik, programmering, 3D-modellering och industriteknisk produktion och med den nya teknik skapas produkter på ett sätt som tidigare inte har varit möjligt. 

För att kunna erbjuda ett modernt industritekniskt program behöver undervisningen i karaktärskurser utvecklas med fokus på programmering och 3D-printing i metall och förses med robotar, 3D-scanner och 3D-skrivare för utskrifter i metall. 

– Vi har behov av robotar, 3D-skrivare och automationsutrustning i olika former och det kostar väldigt mycket pengar. Det handlar om miljoner som vi behöver investera för att kunna tillhandahålla ett attraktivt program, säger Martin Snickars. 

Pengar saknas för investeringar

Snickars har tillsammans med Andreas Ekberg, en av tre rektorer på Hultsfreds gymnasium, gjort en utredning under våren som visar att gymnasiet inte har möjlighet att investera i den teknik som behövs. 

– Efter vårens utvärdering såg vi att vi inte kommer ha råd att investera så mycket som behövs. Då kom vi fram till att vi kan upphandla karaktärkurser till programmet och få tillgång till utrustning från näringslivet eller utbildningssamordnare som kan tillföra det vi behöver för att höja kvalitén i undervisningen. Fokus ligger på att vi vill ha ett modernt industritekniskt program, säger Snickars. 

Det blir en direktupphandling av undervisningen där man gör en avsiktsförklaring från Hultsfreds kommun om att direktupphandla utbildningen från och med vårterminen 2020.

– Vi ser att vi hade behövt göra stora investeringar framöver och då är det bättre att vi gör en upphandling än att investera ett par miljoner på egen hand. Jag tror att det finns företag som är intresserade och vi vill få igång det direkt och ha en långsiktig plan, säger Snickars. 

"Viktigt att företaget finns i närområdet"

Uppdraget i direktupphandlingen innefattar flera delar, bland annat samordning gällande schema med Hultsfreds gymnasium och undervisning och examination i berörda kurser inom programmet. 

– Det är viktigt att företaget finns i närområdet. Blir det för långt ifrån så tappar vi tid och då blir skoldagen väldigt lång. Det ska vara så nära som möjligt. Vi tror att det är den bästa lösningen, då kan vi höja kvaliteten i undervisningen, standarden på maskinparken och söktrycket med fler elever. 

Direktupphandlingen ska gälla med start vårterminen 2020 samt de tre kommande läsåren. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt