Annons:

Regionen gör anmälan till Datainspektionen – incident kring skyddade identiteter

Foto: Jakob Karlsson

Regionen gör anmälan till Datainspektionen – incident kring skyddade identiteter

En personuppgiftsincident som berör personer med skyddad identitet har inträffat. Nu gör Region Kalmar län en anmälan till Datainspektionen.
Det skriver regionen i ett pressmeddelande.

Annons:

Bakgrunden är att Skatteverket gjorde en förändring i befolkningsregistret i mitten av september månad. Tidigare fanns det en sekretessmarkering om en person haft skyddad folkbokföring. Förändringen innebar att sekretess och skyddad folkbokföring särskildes. 

Patientjournalsystemet Cosmic har dock inte kunnat läsa av förändringet, vilket lett till att de tidigare sekretessmarkeringarna har uteblivit. Regionen skriver att skyddet emellertid har varit intakt då adresser fortfarande varit dolda. 

Däremot har det varit möjligt för vårdnadshavare att kunna se sina barns journaler via 1177.se om dessa varit under 13 år trots att barnen haft skyddad identitet. 

Företaget Inera, som ägs av kommuner och regioner, ansvarar för 1177.se. 

Det hela uppmärksammades i veckan då en patient tog kontakt med Region Kalmar län sedan hen varit på sin hälsocentral där det uppmärksammats att det inte såg ut som det brukade i patientens journal.

Region Kalmar län har uppmärksammat Cambio som levererat Cosmic på situationen och en korrigering har skett i systemet så att det inte längre blir fel. Också Skatteverket ändrade på onsdagen tillbaka till tidigare sätt att sekretessmarkera skyddad folkbokföring sedan man uppmärksammats på problemet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt