Annons:

Avstamp för Rätt Kompetens

Rebecka Adolfsson Campus Västervik

Avstamp för Rätt Kompetens

I fredags var det avstamp för Rätt Kompetens vid Campus i Västervik. Det är kortutbildningar som vänder sig till näringslivet för att ge anställda utbildningar under en begränsad period. Satsningen är ett samarbete mellan Campus Småland, där Campus i Västervik, Vimmerby och Hultsfred ingår med stöd av Högskolan Väst.

Annons:

Bakgrunden är att anta den stora utmaning som näringslivet i norra Kalmar län står inför.

– Det är brist på kompetens, många är lågutbildade, det är en åldrande befolkning och en avfolkningstrakt, säger Rebecka Adolfsson från Campus Västervik.

Samtidigt så väntas en fjärdedel av alla anställda i området gå i pension inom en tioårsperiod.

Lösa framtidens utmaningar

Rätt Kompetens vänder sig till små och medelstora företag samt inom kort även till den offentliga sektorn. Många företag hinner inte med att utbilda sina anställda, medan andra anser att det är en kostnadsfråga samt att det finns en uppsjö av utbildningssamordnare som erbjuder liknande kurser.

Tomas Beno är professor vid Högskolan Väst och har tagit fram utbildningarna för näringslivet som kommer att erbjudas vid Campus Småland i norra Kalmar län.

– En utmaning är att näringslivet måste snabbt kunna räkna hem det som utbildningen kostar. Då är det viktigt att man som utbildare också ger dem rätt utildning.

En utbildning handlar om att systematiskt gå igenom produkterna för att sänka monteringstiden, andra är att tidsberäkna hur lång tid det tar från att komponenter kommer in på lastbryggan tills den färdiga produkten lämnar företaget.

– Det finns andra utbildningar också, som att kunna lära sig programmera robotar och 3D-tillverkning.

Ledde till diskussioner

Några företag i Västervik har redan tjuvstartat den utbildningen. Ett av dem är Richardssons verktygsservice AB i Västervik. Christer Westberg är produktionschef vid företaget och är nöjd med utfallet av utbildningen.

– Det är en möjlighet att få ta del av en utbildning via högskola. För de som har gått utbildningen har det lett till mycket diskussioner om hur och varför man gör på det ena eller andra sättet. Man har fått en teoretisk version om varför man gör som man gör, vilket har varit uppskattat, säger Christer Westberg.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt