Annons:

Hultsfred undantas inte:

Hultsfred undantas inte från EBO-lagen, enligt en ny lista. Det uppskattas inte av Lars Rosander. Foto: Ossian Mathiasson

Hultsfred undantas inte: "Borde vi ha gjort med vår situation"

På regeringens lista över kommuner som kan undantas från EBO-lagen saknas Hultsfreds kommun. Det skapar en viss besvikelse hos kommunalrådet Lars Rosander (C).
– Vi borde ha gjort det med vår situation med många nyanlända, säger han.

Annons:

EBO-lagen, lagen om eget boende, innebär att asylsökande har rätt att bosätta sig var de vill i Sverige. Nu har regeringen presenterat en lista med 32 kommuner som kan undantas från EBO-lagen, enligt tidningen Hem & Hyra.

Men Hultsfreds kommun saknas på listan.

– Vi gör det och det borde vi inte ha gjort med vår situation med många nyanlända. Vi borde mycket väl ha uppfyllt kriterierna, säger kommunalrådet Lars Rosander (C) och fortsätter:

– Som jag har förstått det är beslutet inte helt taget än, så vi kommer ligga på.

Under de senaste åren har Hultsfreds kommun tagit ett väldigt stort ansvar. Under en period tog Hultsfred emot flest asylsökande i hela landet räknat per invånare. 

– Vi behöver lugn och ro med den situation som är och jag trodde det var självklart att vi skulle kunna undantas från lagen.

Ska försöka påverka

Förslaget läggs fram på riksdagens bord i november. Det innebär en begränsning i EBO-lagen och asylsökande riskerar att gå miste om såväl dagersättning som särskilda bidrag om de bosätter sig i någon av de kommuner som finns med på listan. Hultsfred har länge riktat hård kritik mot EBO-lagen.

– Jag vet inte varför vi inte undantas, vi får forska i det. Det är främst större stöder inklusive Filipstad man har undantagit. Jag vet inte varför mindre orter som tagit emot väldigt många lämnats utanför.

Lite motsägelsefullt säger dock Rosander att man är i behov av nya människor.

– Vår befolkning minskar igen, både bland nyanlända och bland de som har bott här tidigare. Vi vill behålla de som är här och få lite stabilitet. Som det har varit blir det nya elever i skolorna och ingen stabilitet. EBO-lagen möjliggör det här, genom att man kan flytta hit och vi ska ställa upp med försörjningsstöd och annat. Det är fel med vårt stora åtagande. 

Åker till Stockholm

Den här veckan åker Rosander tillsammans med flera andra från Hultsfreds kommun till Stockholm för att träffa SKL.

– Med de kontakter vi tar framåt ska vi försöka påverka det här.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt