Annons:

Så rankas Hultsfred i Sveriges bästa skolkommun

Hultsfreds kommun hamnar på 156:e plats bland landets 290 kommuner när Lärarförbundet presenterar 2019 års rankning för bästa skolkommun. Lärarlönerna är en faktor som drar ner kommunens rankning.

Annons:

Varje år sedan 2002 har Lärarförbundet gjort undersökningen Sveriges bästa skolkommun. Resultatet av undersökningen har enligt Lärarförbundet i syfte att synliggöra hur mycket landets kommuner satsar på skolan, men det ska också ses som ett verktyg för att synliggöra var det behövs förändringar, menar man. 

Kriterier som ingår i rankningen är; resurser till undervisningen, utbildade lärare, lärartäthet, friska lärare, lärarlöner, kommunen som huvudman, andel barn i förskola, meritvärde årskurs 9, andel godkända elever och fullföljd gymnasieutbildning inom tre år. För varje kriterium har ett indexvärde tagits fram och de viktas olika i sammanräkningen.

Höga betyg i Hultsfred 

Vimmerby kommun rankas som den 180:e bästa skolkommunen i landet (index 41,006). I och med det är man lägst rankat av samtliga kommuner i Kalmar län. Det som sticker ut positivt i Vimmerby är en hög andel som fullföljer gymnasiet och friska lärare, medan andelen godkända elever och elevernas meritvärde i åk 9 drar ner kommunens rankning.

Grannkommunen Hultsfred landar på placering 156 (index 43,304). Hög andel som fullföljer gymnasiet och höga betyg tillhör Hultsfreds styrkor som skolkommun, medan andel barn i förskolan och lärarlönen gör att rankningen blir lägre.

Bäst rankad av kommunerna i vår ända av länet är Västervik på plats 120 (index 45,164). Hög andel barn i förskola och stor resurstilldelning finns på pluskontot för Västerviks del, medan lärarlönen och andelen godkända elever sänker kommunens index och placering en del.

Bäst rankat av kommunerna i Kalmar län är Borgholm på plats nummer 17.

2018 års rankning ej jämförbar 

I år presenteras rankningen i ett nytt format, där den relativa rankningen har arbetats om till ett index. Det gör att alla kommuner får två resultat: en rankningsplacering och ett individuellt indexvärde, skriver Lärarförbundet på sin hemsida.

Indexvärdet är kommunens eget och påverkas inte av andra kommuners prestationer.

2018 placerade sig Vimmerby på plats 100, Västervik 156 och Hultsfred 201, men den nya formen gör att årets rankning inte är jämförbar med tidigare års.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt