Annons:

Kvinna gick med axel ur led i tre veckor

En kvinna gick med axeln ur led i tre veckor. Nu Lex Maria-anmäls händelsen. Foto: Pixabay/genrebild

Kvinna gick med axel ur led i tre veckor

En kvinna bosatt i länet gick med axeln ur led i tre veckor, trots att hon vände sig till sjukvården med sina problem. Nu Lex Maria-anmäls händelsen av chefsläkaren inom primärvårdsförvaltningen.

Annons:

Chefläkare Mattias Alvunger inom primärvårdsförvaltningen har gjort en anmälan enligt lex Maria efter en fördröjd diagnos av en axelskada, skriver Region Kalmar i ett pressmeddelande.

Fallet gäller en 66-årig kvinna som efter ett fall skadat axeln och sökte vård på hälsocentralen. Vid undersökningen noterades att rörelseförmåga i axeln var inskränkt men inga tecken på skelettskada upptäcktes.

Patienten hänvisades till sjukgymnast som hon besökte efter ytterligare några dagar. Vid den undersökningen remitterades patienten vidare till ortoped för bedömning. Inför besöket på ortopedmottagningen ordnades med röntgenundersökning som utfördes tre veckor efter den första vårdkontakten. Det sågs där att axeln var ur led.

Av beskrivning från patienten och av de undersökningar som varit hade sannolikt axeln varit ut led hela tiden sedan skadetillfället. Vid behandling under narkos kunde axeln föras i rätt läge. Rörligheten har efterhand förbättrats genom rehabilitering och träning.

Undersökningsfynden borde ha föranlett röntgen tidigt i förloppet. Genom fördröjning har korrekt behandling dröjt och medfört risk för bestående men, skriver man i pressmeddelandet.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt