Annons:

Då startar vaccinationerna mot influensan:

Nästa vecka drar vaccinationen mot influensan igång. Foto: Pressbild/Region Kalmar

Då startar vaccinationerna mot influensan: "Drabbades förra året"

Nästa vecka inleds årets vaccinationer mot säsongsinfluensan. I år har fler doser vaccin beställts jämfört med förra året, meddelar Region Kalmar län.

Annons:

Den nationella starten är på tisdag nästa vecka. Region Kalmar skriver att den bästa förebyggande åtgärden för att undvika att bli svårt sjuk i influensa är att vaccinera sig. Om man trots vaccination insjuknar blir sjukdomsförloppet mildare.

– Förra året var det glädjande nog många som ville vaccinera sig. Det vaccin som tas fram portioneras ut över världen. Europa och Sverige fick inte de doser man räknat med förra året och vi i Kalmar län drabbades också. Vi fick därför prioritera så att de mest behövande fick först. Det hoppas vi kunna undvika i år, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin i ett pressmeddelande.

Med stigande ålder försämras immunförsvaret och skyddet mot influensa avtar. Den som känner sig frisk kan bli svårt sjuk och få följdsjukdomar som lunginflammation och andningssvikt. 

Följande har rätt till kostnadsfri vaccination i länet:

* Alla som i år fyller 65 år eller äldre.

* Alla gravida.

* Personer med kroniska sjukdomar som hjärt- och/eller lungsjukdom, diabetes, lever- och njursvikt eller personer med kraftigt nedsatt immunförsvar eller med nedsatt lungfunktion. 

Vaccinet ska inte ge några allvarliga biverkningar, skriver regionen. En del kan känna ömhet och ibland svullnad i armen efter sprutan. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt