Annons:

Stora brister i märkningen av importerade livsmedel

Bristerna kan leda till hälsorisker. Foto: MostPhotos

Stora brister i märkningen av importerade livsmedel

Små fristående butiker som säljer importerade livsmedel har stora problem med att uppfylla lagens krav på märkningen av livsmedel. Det visar en granskning som gjorts av Miljösamverkan Sydost.

Annons:

Hälften av varorna som importeras från länder utanför EU saknar innehållsförteckning och information om allergener på svenska. 

Det visar en mängd livsmedelsinspektioner som gjorts i butikerna under året. 

– Att innehållsförteckningar saknas och att allergener inte alltid är angivna är särskilt allvarligt, då det kan innebära hälsorisker, säger Ida Pettersson, projektledare och livsmedelsinspektör på Vimmerbys och Hultsfreds gemensamma miljö- och byggförvaltning. 

"Aktuell över hela landet"

Ansvaret för märkningen ligger på livsmedelsföretagen som säljer produkterna. För att underlätta har en broschyr om butikernas ansvar nu tagits fram.

– Broschyren finns i hela Kalmar och Gotlands län, där Miljösamverkan Sydosts verksamhet riktar sig. Förhoppningen är att den ska bli ett stöd så att verksamheterna i större grad upptäcker felaktig märkning själva. Men problematiken är aktuell över hela landet och information efterfrågas, så broschyren har utöver detta även spridits till våra kollegor i ett tjugotal kommuner i andra län, säger Ida Pettersson. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt