Annons:

Rosander dagen efter chockbeskedet:

Kommunalrådet Lars Rosander (C) har inte fått någon förklaring till Arbetsförmedlingens hastiga svängning i frågan om kontoret i Hultsfred. Foto: Ossian Mathiasson

Rosander dagen efter chockbeskedet: "Klart det är tungt"

Från 40 anställda i början av året till att snart vara noll. Arbetsförmedlingens stängning av kontoret i Hultsfred drabbar kommunen på många sätt.
– Klart att det är tungt, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Annons:

Dagen efter beskedet att Arbetsförmedlingen stänger sitt kontor i Hultsfred är det ett dämpat men samlat kommunalråd, Lars Rosander (C), vi talar med.

– Klart att det är tungt att gå från 40 anställda på Arbetsförmedlingen i Hultsfred i början av året, sedan ner till ett 20-tal, och nu ska det bli noll. Det är ju 40 arbetstillfällen som försvinner från orten.

– Med nya lokaler och den satsning man gjorde här fanns ju alla tecken på att det skulle bli något bestående, säger Rosander.

Större arbetsbelastning

Utöver att ett stort antal jobb försvinner från kommunen innebär Arbetsförmedlingens nedläggning i Hultsfred förväntar nog många också en försämring av tjänsteutbudet för kommunens invånare.

– Från Arbetsförmedlingens sida har det sagts att de kommer ta emot öppna besök på måndagar ytterligare en tid. Sedan kommer ju kontoret finnas kvar för bokade besök tills vidare.

Vad innebär det här för kommunens arbete med arbetsmarknadsfrågor?

– Vi får ju fortsatt uppgifter genom vår arbetsmarknadsenhet och är beredda att ta ansvar och utbilda genom lärcenter, men då måste vi givetvis få betalt av staten.

– När Arbetsförmedlingens personalstyrka minskar blir det svårare att hitta någon att samverka med. Redan nu har vi ibland svårt att få tag på personal för att hjälpa enskilda personer ut i arbetslivet, så det kommer bli en ännu större belastning på vår arbetsmarknadsenhet med att guida och hjälpa till, säger Lars Rosander.

Full kostnadstäckning 

Förra sommaren flyttade Arbetsförmedlingen i sina nya lokaler i Hultsfred. Dessa hade då precis renoverats för 20 miljoner kronor.

– Hyresavtalet på lokalerna löper ytterligare några år, och avtalet är formulerat så att vi har full kostnadstäckning för den investering vi då gjorde, berättar Lars Rosander.

Har ni fått någon förklaring från Arbetsförmedlingen hur det kommer sig att de har svängt så snabbt vad gäller Hultsfredskontorets framtid?

– Nej, egentligen inte. Det handlar nog mer om myndighetens allmänna neddragning. Det är ju i många betydligt större kommuner som man också valt att stänga. Men nej, inte varför man helt plötsligt går från 20 till noll anställda här, säger Lars Rosander.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt