Annons:

LÄNET: Tre grisar dog och 100 utsattes för lidande – får 6 800 i böter

Tre grisar dog sedan en transport till slakteriet misslyckats helt. Foto: Pixabay

LÄNET: Tre grisar dog och 100 utsattes för lidande – får 6 800 i böter

En djurtransportör i södra delen av länet utsatte ett hundratal grisar för lidande under transporten till slakteriet. Tre av dem antingen dog eller var tvungna att avlivas och övriga utsattes för onödigt lidande. Straffet blir 6 800 kronor i böter.

Annons:

Mannen döms för djurplågeri angående de grisar som avled och brott mot djurskyddslagen för de grisar som utsattes för onödigt lidande. Grisarna hade en högre slaktvikt än vad som är vanligt, vilket gav överbeläggning i transporten till slakteriet.

Transporten anlände dessutom en timme för tidigt och denna varma dag sommaren 2018 fick grisarna därmed vänta i transporten i onödan. Där utsattes grisarna för obehag och lidande. Tre av dem så allvarligt att de antingen dog eller var tvungna att avlivas på grund av värmestressen de utsattes för.

Får panik och ångest

Grisar har svårt att reglera värmen under transporten och får panik och ångest om det blir för varmt. De döda grisarnas temperaturer var ovanligt höga och ett vittne menar att det är uteslutet att den höga temperaturen orsakats av feber eller annan sjukdom.

Mannen som utfört transporten har nekat till brott, men tingsrätten anser att det är tydligt att han borde ha agerat annorlunda och att han varit grovt oaktsam. Han döms därför för både djurplågeri och brott mot djurskyddslagen.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt