Annons:

Nya siffror: Var tredje läkare har utsatts för hot eller våld

Var tredje läkare har utsatts för hot eller våld. Foto: Pixabay

Nya siffror: Var tredje läkare har utsatts för hot eller våld

En av tre läkare i Sverige har utsatts för hot eller våld. Det visar en enkät från Sveriges läkarförbund.

Annons:

Mellan den 23 september och 21 oktober i år fick 3 000 läkare runtom i hela Sverige svara på en enkät om erfarenheter av våld och hot. En stor andel av läkarna besvarade enkäten – och en tredjedel av dem bekräftade att de utsatts, antingen av patienter eller anhöriga till patienter. 

Knappt hälften av de svarande uppger att de har fått någon information om rutiner eller hur man ska agera i hotfulla eller våldsamma situationer. 

– När det gäller polisyrket förstår vi att de kan utsättas för våld och hot, men när det gäller inom vården finns inte samma förståelse från politiker och civilsamhället. Ser vi det här som en samhällsfunktion så är läkares arbetssituation en samhällsfråga, säger Heidi Stensmyren, ordförande för Sveriges läkarförbund, till TT.

Nu kräver förbundet omedelbara skydds- och utbildningsåtgärder för att förbättra sjukvårdspersonals villkor. Bland annat hoppas förbundet att sjukhuspersonal ska inkluderas bland blåljuspersonal, vilket ger ett stärkt skydd. 

Förbundet menar att det behövs skyndsamma politiska reformer för att inte äventyra svensk sjukvård på sikt. Det finns nämligen en risk att färre vågar söka sig till yrket om utvecklingen fortsätter, menar man.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt