Annons:

Efterlängtad investering ger rekordtidig snötillverkning:

Erik Karlsson från Hjortens SK körde ut snökanonerna runt Dackestupet på lördagen. I natt drar snötillverkningen igång i skidbackarna. Foto: Privat

Efterlängtad investering ger rekordtidig snötillverkning: "Vi kör igång i natt"

Efter många års väntan har Hjortens SK fått sitt kyltorn på plats och kan kyla ner sjövattnet för att producera snö. Under natten tryckte klubben på startknappen till snökanonerna.
– Vi har kämpat hårt för det, säger Niklas Pettersson, en av många ideella krafter som jobbar med Dackestupet på olika sätt.

Annons:

Att köpa ett kyltorn har varit en prioriterad investering för Hjortens SK i många års tid. Nu har drömmen slagit in. 

– Ett av problemen är att sjövattnet ofta är för varmt för att tillverka snö även när det är kallt utomhus. Det har varit vårt dilemma så nu har vi skaffat ett kyltorn så det inkommande vattnet från sjön på sju-åtta plusgrader kyls ner till en plusgrad. Kyltornet gör att vattnet fryser mycket lättare, säger Niklas Pettersson. 

Rekordtidig start för snökanonerna

Installationen av det begagnade kyltornet från Kalix har pågått i ett antal veckor. Kyltornet står nere vid liftstationen, drygt fem meter från sjökanten. Med hjälp av en matarledning från sjön går vattnet in i kyltornet och försörjer vattenpumparna innan det går ut i snökanonerna.

– Det är flera olika företag som har hjälpt oss med installation, grävjobb och elarbete. Vi har kämpat hårt för det och det handlar om stora pengar. Vi har fått stöd från Hultsfreds kommun och Virserums Sparbank, som är måna om föreningarna, säger Pettersson. 

Med tanke på den kalla väderleken kommer snötillverkningen i Dackestupets skidbackar dra igång under natten mellan lördag och söndag. 

– Vi har verkligen väntat på kylan. Nu hänger vi på låset. Vid midnatt trycker vi på startknappen och då ska snökanonerna börja producera snö. Vi har gått och väntat på det sedan i våras, säger Pettersson. 

Då känns det rätt bra att ha kyltornet på plats?

– Ja, absolut. Tack vare kyltornet kyler vi ner sjövattnet och kan producera snö redan nu, det har vi aldrig tidigare kunnat vid den här tiden på året, säger Pettersson. 

Hoppas kunna öppna till jul

Från och med i natt kommer kanonerna sprida den finkorniga snön över backarna och det gäller att vara på alerten när temperaturen kryper under noll samtidigt som luftfuktigheten är gynnsam. 

– Vi börjar vid midnatt och kör så länge kylan varar. Vi kommer köra hela natten fram till förmiddagen. Framöver kommer vi jobba i skift när snökanonerna går dygnet runt. Jag vill tacka alla ideella krafter som jobbar och hjälper till.

Hjortens SK planerar att öppna Dackestupet till jul. 

– Man har alltid en förhoppning om att kunna öppna så tidigt som möjligt. Drömmen är att öppna till jul men det är bara en dröm. Om den går i uppfyllelse avgör vädergudarna. Har vi tur med vädret så ser vi ingen omöjlighet till det. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt