Annons:

  • Så firar de lokala profilerna jul:

    Noelle och Nathea Anemyr från Storebro tycker att julen är en höjdpunkt. Foto: Privat

  • Så firar de lokala profilerna jul:

    Simon Johansson på Vimmerbyrestaurangen Smak.

  • Så firar de lokala profilerna jul:

    Anders Andersson tillsammans med Lena Andersson från Järnforsen.

Så firar de lokala profilerna jul: "Alla borde få vara lyckliga"

Här kommer ytterligare en text från vårt julmagasin där profiler i vårt område berättar om hur de firar jul. 

Annons:

Anders Andersson, Järnforsen 

Julen är för mig och vår familj stämning med mycket ljus, god mat, gemenskap och julfirande i kyrkan. Stämningen kan man få på många sätt – som den fikaälskare jag är får jag den genom att vi har en särskild kaffeservis för advent och jul. Gemenskapen med barn och barnbarn är höjdpunkten, och oavsett julklappar så är det känslan av att vara tillsammans som ger julen sin glans. Min fru Lena är nog den av oss som står för mysfaktorn med ljus och julsaker, även om jag gärna bakar lussekatter. Julbröd i lergryta är något vi gör för gommens skull, men också för den härliga doften.  

För oss är traditionellt julfirande att gå på julkonsert, besöka en kyrka på julafton och delta i julnattsmässa eller julotta på tidig juldagsmorgon. Ibland blir det både och, men då blir även lite middagssömn på juldagen... Julens budskap om Jesu födelse och fred på jorden är viktiga för mig, och därför är julnattsmässa eller julotta inte bara en tradition, utan en del av just julens innehåll. 

Noelle och Nathea AnemyrStorebro 

Julen börjar tidigt hos oss! Vi älskar när vi får bygga pepparkakshus och lyssna på amerikanska julsånger. Varje dag är en nedräkning inför julafton, årets ?mest magiska dag och kväll, då alla borde få vara lyckliga. Tyvärr är inte alla lika lyckliga som vi, så ett måste för oss är att skänka pengar till något välgörande ändamål. Vi har hundaroch ofta skänker vi till de hundar som inte har något hem, men även till funktionsnedsatta barn i andra länder som bor på barnhem. Jul för oss handlar om kärlek och tacksamhet för vårt hem och de människor som är oss närmast. Noelle förlorar aldrig barnasinnet, hon tror på tomten än, och han har inga renar utan tomtetass (tomtens hund och hans valpar drar släden, enligt Noelle 

Så ehälsning från oss är: Var snällasprid glädje och kärlek! Rockin around the Christmas Tree!” 

Simon Johansson, Vimmerby 

För mig är gemenskapen det viktigaste på julen, att familjen och släkten är samlad. Sen vill man förstås ha en mysig stämning, och gärna lite snö och vinterväder. Vi har inte så många särskilda traditioner, men vi brukar dela på matlagningen. Jag fixar en frukost eller julbrunch, som brukar vara ganska välbyggd med gröt, skinka och en massa annat. Som ett litet julbord, men även med inslag som inte alls har med julen att göra. Till middag brukar det bli ett lite modernare julbord, med andra rätter. En tradition vi har är att spela spel på julaftonskvällen, ofta blir det något spel som barnen fått i julklapp. En annan sak som vi gjort i vår familj sedan vi var små är att någon under dagen hittar på ett skämtsamt bus – och på senare år har det ofta blivit jag som stått för det. Förra året, till exempel, gjorde jag en skattkarta utan slut... Men vad det blir i år, det har jag inte bestämt än!” 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt