Annons:

Därför införs inte måltidsvän för äldre: ”Kan bli fyrkantigt”

Socialnämnden väljer att inte införa måltidsvän för äldre i Hultsfreds kommun. Foto: Pixabay

Därför införs inte måltidsvän för äldre: ”Kan bli fyrkantigt”

Socialnämnden i Hultsfreds kommun har bestämt sig för att inte införa måltidsvän för äldre. 
– Systemet kan bli fyrkantigt med måltidsvän, säger socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C). 

Annons:

Socialnämndens arbetsutskott gav förvaltningen i uppdrag att se över nuvarande situation inom äldreomsorgen gällande måltider och eventuellt behov av måltidsvän för äldre. 

Utredningen visar att behovet inte anses finnas med hänvisning till det arbete som pågår, de framtidsplaner som finns och att nämnden avser att följa resultatet av de fokusgrupper som har fokus på mat och ofrivillig ensamhet. 

Redan i dag finns möjlighet för äldre att äta lunch tillsammans på kommunens särskilda boenden som har restaurang och verksamheterna ser också till att äldre kan komma till alla särskilda boenden. Den enskilde kan även själv hämta en matportion. 

– Av de 119 personerna som får matleverans så är det 109 som har stöd av hemtjänsten i samband med måltiden, säger Per-Inge Pettersson. 

"Finns utökade möjligheter"

När alla särskilda boenden är renoverade och utbyggda kommer det finnas tillagningskök med restaurangdel på samtliga platser. Målet är också att det ska finnas träffpunkter på alla boenden där de äldre kan delta på olika aktiviteter. 

– Verksamheten arbetar aktivt för att äldre ska komma till restauranger och träffpunkter. Ett motivationsarbete pågår för att få fler äldre att komma till restauranger och äta samt till träffpunkterna för att umgås. Vi köper motionens syfte med en måltidsvän men här pekar vi på vilket vi jobbar med att lösa det. Det finns utökade möjligheter för pensionärer att äta middagar tillsammans på våra särskilda boenden och vi har personal som hjälper till för att få dem dit, säger Per-Inge Pettersson. 

Det var Liberalernas Börje Helgesson som skrev motionen om att införa måltidsvän. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt