Annons:

Flera nya lagar att hålla koll på – här är några av de viktigaste

Straffet för mord skärps från och med 1 januari 2020. Foto: Pixabay

Flera nya lagar att hålla koll på – här är några av de viktigaste

Många nya lagar och lagändringar träder i kraft i januari 2020. Regeringskansliet har listat ett 50-tal av de viktigaste – och här är några av dem.

Annons:

Bland annat kommer Barnkonventionen att bli svensk lag efter årsskiftet. Sverige ratificerade FN:s barnkonvention redan 1990, men först nu blir det svensk lag. Enligt Regeringskansliet ska konventionen bidra till att "synliggöra barnets rättigheter, och är ett sätt att skapa en grund för ett mer barnrättsbaserat synsätt i all offentlig verksamhet". 

Det ska också bli mer samhällsorientering för nyanlända, begränsad bidragsrätt för asylsökande som bosätter sig i utsatta områden och sänkt drivmedelsskatt.

Värnskatten avskaffas, vilket innebär att den femprocentiga tilläggskatten för den högsta inkomstnivån tas bort. Avskaffandet av värnskatten var ett krav från Liberalerna för att Stefan Löfven skulle kunna bli statsminister.

Får kameraövervaka

Banker blir också skyldiga att tillhandahålla bankomater.

En annan ny lag är att Polisen, Säpo, Kustbevakningen och Tullverket får möjlighet att bedriva kamerabevakning utan tillstånd.

Här är några andra nya lagar:

* Åldersgränsen för när en arbetstagare kan sägas upp utan saklig grund höjs till 68. 2023 ska det höjas till 69 år har riksdagen beslutat.

* Landsting blir regioner. Nu ska även fullmäktige i regionerna benämnas regionfullmäktige och styrelsen för regionstyrelse.

* Det kommunala utjämningssystemet förändras. Omfördelningen ska öka och utjämningen stärkas.

* Kapitalkravet för privata aktiebolag sänks från 50 000 till 25 000 kronor. Syftet är att främja företagande.

* Straffet för mord skärps. Syftet med lagen är att fler livstidsstraff ska utdömas vid mord.

* Straffet för utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling skärps. Minimistraffet höjs från böter till fängelse. Maxstraffet höjs till fängelse i fyra år.

* Sabotage mot blåljusverksamhet införs som ett nytt brott. Straffskalan för grovt våld eller hot mot tjänsteman skärps till lägst fängelse i ett år och högst sex år.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt