Annons:

Mamman till den omkomne ynglingen: ”Jag skulle vilja att de hörde av sig”

Här vid övergångsstället på Lunnargatan blev Anton påkörd av en bil och avled senare av sina skador.

Mamman till den omkomne ynglingen: ”Jag skulle vilja att de hörde av sig”

Det är snart sju månader sedan Anton kolliderade med en bil vid övergångsstället vid Blomsterlandet på Lunnargatan och omkom vid olyckan. Hans mamma har flera gånger försökt få kontakt med Västervik Miljö & Energi AB (VMEAB) för att få svar på hur olyckan kunde hända och hon hade också hoppats på att få erbjudande om krishjälp av bolaget.  

Annons:

Anton cyklade mot Ljunghedens handelsplats och det var när han skulle korsa Lunnargatan som han kolliderade med en bil med släpkärra. Bilen kördes av en anställd hos Västervik Miljö & Energi AB.

– Jag var inte på platsen och vet inte vad som hände, men Anton missuppfattade att bilen skulle stanna och han körde ut i gatan och kom emellan bilen och släpet. Hans bröstkorg blev så illa skadad att han avled en och en halv timme efter olyckan, säger mamman.

Det är snart sju månader sedan olyckan inträffade. Antons mamma har inte hört av Västervik Miljö & Energi AB, något hon saknar.

– De kunde i alla fall ha ringt och beklagat sorgen, säger hon.

"Kunde ha erbjudit mig krisstöd"

Hon har själv försökt kontakta VMEAB men inte fått komma i kontakt med någon ansvarig i bolaget.

– De kunde ha erbjudit mig krisstöd för att komma över chocken och börjar bearbeta sorgen, säger hon.

Hon blev erbjuden krisstöd direkt när hon kom till akuten den där dagen för knappt sju månader sedan. Men då tackade hon nej.

– Jag kunde inte ta till mig det som hänt. Nu har jag gjort det och hittat ett sätt att överleva dagen. Nu börjar det rulla på lite bättre men det finns fortfarande hemska dagar.

Hon har också varit i kontakt med kommunen och försökt få dem att sänka hastigheten förbi Ljunghedens handelsplats, men kommunen har inte lyssnat på hennes argument om att det inträffat en dödolycka där.

VMEAB svarar

Joakim Hesselgård är marknadschef vid Västervik Miljö & Energi. Då ärendet ligger hos polisen har man valt att inte uttala sig om ärendet men han säger ändå såhär:

– Mamman har kontaktat oss flera gånger, men vi hänvisar henne till polisen som kan ge svar på varför olyckan inträffade. Vi har valt att inte uttala oss mer i den här frågan, säger Joakim Hesselgård.

Mamman till ynglingen som omkom vid olyckan säger att hon gärna ville få kontakt med er och att ni skulle kunna erbjuda henne krishantering, vad säger du om det?

– Krishantering ligger inte i VMEAB:s ansvar utan vårt ansvar är att ta hand om vår personal som var med i olyckan. Samtidigt vill jag säga att det är väldigt tragiskt att olyckan krävde ett liv.

 Därför sänks inte hastigheten

Christer Ramström jobbar med trafikfrågor vid samhällsbyggnadsenheten i Västerviks kommun. Han säger att det inte är aktuellt att sänka hastigheten vid olycksplatsen på Lunnargatan.

– Det är god sikt åt alla håll.

Det verkar förekomma att bilar kör för fort på Lunnargatan, speciellt om de kommer från Målesrum och är på väg mot centrala Västervik. Är det inte lämpligt att sänka hastigheten förbi Ljunghedens handelsplats?

– Det är bilförarens ansvar att hålla hastighetsgränsen. Det är inte kommunens ansvar. Hastighetsövervakning är polisens ansvar, säger han.

Christer Ramström berättar också att det just nu pågår en generell översyn av hastigheterna i kommunens tätorter.

– Det är ett långsiktigt arbete som innebär att vi sänker hastigheten till 40 i tätorterna för att minska antalet allvarliga olyckor. Samtidigt ska vi se över om det går att öka hastigheten på andra gator där det finns utbyggda säkra gång-och cykelbanor, säger Christer Ramström.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt