Annons:

Nya utbildningar till norra länet: ”Har gjort vår hemläxa”

En ny utbildning för redovisningsekonom kommer till både Hultsfred, Vimmerby och Västervik till hösten. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Nya utbildningar till norra länet: ”Har gjort vår hemläxa”

Kritiken om att inga utbildningar förläggs på landsbygden har varit hård i flera år. Myndigheten för yrkeshögskolan har nu beviljat 15 ansökningar om utbildningar i Kalmar län.
”Vi har gjort vår hemläxa”, säger generaldirektör Thomas Persson i ett pressmeddelande. 

Annons:

Myndigheten för yrkeshögskolan har beviljat 15 ansökningar om att få bedriva yrkeshögskoleutbildningar i Kalmar län och beslutet innebär att antalet platser nästan fördubblas. Det är 747 nya utbildningsplatser som har beviljats och medräknat tidigare års beslut finns nu ett utbud av totalt 1 421 utbildningsplatser på yrkeshögskolorna i länet. 

Under många år tog de tre storstadsregionerna en stor del av utbildningsplatserna men Myndigheten för yrkeshögskolan har tagit till sig av kritiken och sett till att den geografiska spridningen har förbättrats. 

– Det är jätteviktigt att myndigheten har tagit fasta på kritiken som har framförts av de mindre kommunerna i Sverige. De var tvungna att se över det och det har de verkligen gjort och gett bra möjligheter till de mindre orterna, säger Monica Hjelm, utbildningsmäklare på Hultsfred Lärcenter. 

"Förbättrad kompetensförsörjning"

Generaldirektör Thomas Persson berättar att de nya utbildningarna stärker utbudet av yrkeshögskoleutbildningar på landsbygden och att arbetslivets behov av kompetens är fokuserad.

”Med dagens beslut får vi en förbättrad kompetensförsörjning i hela landet och förhoppningsvis också färre misslyckade rekryteringar”, säger generaldirektör Thomas Persson i ett pressmeddelande.

Ett viktigt besked för Hultsfred Lärcenter, som tidigare gick under namnet Campus Hultsfred, är att de har fått klartecken för två nya omgångar av utbildningen till 3D-tekniker med inriktning mot additiv teknik i metall. 

– Det känns jättebra att vi har fått klartecken för två nya starter, både hösten 2020 och 2021, med 25 platser vid varje omgång. Vi har redan två grupper igång där den ena gruppen går ut till sommaren. Det är en tvåårig utbildning som görs i samband med östsvenska yrkeshögskolan i Linköping, säger Monica Hjelm. 

Ny utbildning för redovisningsekonomer

Det står även klart att Tranås utbildningscentrum (TUC) satsar på en utbildning för redovisningsekonomer i Vimmerby, Hultsfred och Västervik. 

– TUC har sökt en utbildning med placering på de tre ställena och utbildningen pågår i drygt två år. Både Vimmerby och Hultsfred kommer ha fem platser vardera men jag har inte koll på hur många det blir i Västervik, säger Hjelm.  

I samarbete med TUC kommer även en distansutbildning för lönespecialister hållas i Västervik där även Hultsfred och Vimmerby finns med. Utbildningen drar igång till hösten.  

– Det är en distansvariant och jag kan inte svara på hur upplägget ser ut. Utbildningen har sin placering i Västervik, säger Hjelm. 

Fick avslag på en utbildning

Hultsfred Lärcenter sökte också en utbildning inom logistik och transport men de fick avslag på sin ansökan. 

– Vi sökte samarbete med Nackademin, som ligger i Solna, och det skulle ha varit en utbildning som vänder sig till företagen som har behov av logistiker.

Vad tror du om de nya utbildningarna?

– Jag tror att vi kommer ha fler sökande till 3D-tekniker-utbildningen. Ju mer utbildningen har marknadsförts desto fler har fått upp ögonen för den. Det är många företag som skaffar den här tekniken och har behov av kompetensen. När det gäller redovisningsekonom så har vi i vår region ett stort av den kompetensen.

Vimmerby Lärcenter fick besked om att de får sätta CNC-teknikerutbildningen i Vimmerby och Campus Västervik kör vidare med utbildningen kring tv-produktionsspecialist. 

Fakta

Här är de beviljade utbildningarna som startar i höst:

  • Redovisningsekonom, Hultsfred
  • 3D-tekniker, Additiv teknik i metall, Hultsfred
  • E-Commerce Manager, Kalmar
  • Byggnadsingenjör-produktionsledare, Kalmar
  • Rörnätstekniker - Ledningsnät vatten och avlopp, Kalmar
  • Reläskyddsspecialist, Kalmar
  • Design och konstglas, Nybro
  • Stödpedagog inom funktionshinderområdet, Oskarshamn
  • VVS-ingenjör, Oskarshamn
  • Produktionsteknik, Oskarshamn
  • Redovisningsekonom, Vimmerby
  • CNC - Tekniker, Vimmerby
  • Lönespecialist, Västervik
  • Redovisningsekonom, Västervik
  • TV-produktionsspecialist, Västervik

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt