Annons:

Bostadsbolaget marknadsför inte tomma lägenheter

Hultsfreds Bostäder marknadsför inte tomma lägenheter i Hultsfreds kommun. Foto: Ossian Mathiasson

Bostadsbolaget marknadsför inte tomma lägenheter

Enligt Hultsfreds Bostäders hemsida finns inga lediga lägenheter i Hultsfreds kommun. I verkligheten finns det ett 100-tal lägenheter som de inte skyltar med. 
– Väldigt många lägenheter är i dåligt skick och inte uthyrningsbara, säger Åke Nilsson (KD), Hultsfreds Bostäders ordförande. 

Annons:

Det var Barometern-OT som var först med att rapportera om att Hultsfreds Bostäder, som har över 100 tomma lägenheter på orterna i Hultsfreds kommun, inte skyltar med dem av olika anledningar. 

– Den största anledningen är att vi har ett automatiskt kösystem som ska införas där alla lägenheter kommer läggas ut. Det kommer igång under våren och har blivit försenat av olika anledningar. Vi jobbar också om vår hemsida, säger Helena Grybäck Svensson, vd på Hultsfreds Bostäder. 

Det finns flera andra orsaker som gör att de inte marknadsför de tomma lägenheterna. 

– Väldigt många lägenheter är i dåligt skick och inte uthyrningsbara. Det är till exempel många ettor i Virserum som saknar dusch och man får i stället duscha i en särskild lokal i huset. Dessa lägenheter är inte tidsenliga och svåra att hyra ut. Vi måste nog göra något åt det med att slå ihop och göra större lägenheter men det är inte heller gjort i en handvändning. Det kostar också pengar, säger Åke Nilsson, Hultsfreds Bostäders ordförande.

"Försöker krångla hit folk"

Grybäck Svensson är väl medveten om att det finns många lägenheter som inte är uthyrningsbara. 

– Det finns lägenheter har vattenskador och är i renoveringsbehov. De flesta lägenheterna som står tomma och är uthyrningsbara finns i våra ytterorter.

Åke Nilsson nämner också dumpning som en orsak till att bostadsbolaget inte vill skylta med hur många lediga lägenheter som finns tillgängliga.

– Vi vet om att det förekommer.  Det finns storstadskommuner som försöker krångla hit folk till landsbygdskommuner som behöver försörjningsstöd så fort de kommer. Den delen finns också i det och vi blir därmed lite mer försiktiga, säger Åke Nilsson. 

"Måste hålla bra standard"

I december strandade dessutom hyresförhandlingarna i Hultsfreds kommun eftersom bostadsbolaget och Hyresgästföreningen såt långt ifrån varandra. Helena Grybäck Svensson anser att de har gjort en kalkyl med vilka intäkter de behöver ha för att klara underhållet på fastigheterna. 

– Ska det bli attraktivt att bo i ytterorterna så måste lägenheterna hålla ganska bra standard. Mycket handlar om att vi måste renovera lägenheterna på de här orterna, säger hon. 

Åke Nilsson instämmer:

– Vi måste jobba stenhårt och det har vi sagt i hyresförhandlingarna, att vi satsar på att hyra ut fler lägenheter så vi inte står med tomma lägenheter.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt