Annons:

Här är kommunalrådets uppmaning efter flera nedlagda butiker

Lars Rosanders uppmaning handlar om att fler kommuninvånare ska handla lokalt. Foto: Ossian Mathiasson

Här är kommunalrådets uppmaning efter flera nedlagda butiker

Flera butiker lades ner i Hultsfred under 2019 och starten på det nya året är ingen rolig läsning. 
– Det är inte bara i Hultsfreds kommun som butiker läggs ner, säger kommunalrådet Lars Rosander. 

Annons:

Den ena butiken efter den andra läggs ner i de centrala delarna av Hultsfred. Skocentrum la ner sin verksamhet i december 2018, Hultsfreds Elbutik gick i graven i mars 2019 och Petras Häst & Smådjur stängde i slutet av september. 

På måndag är sista dagen som leksaksaffären Smått och Gott håller öppet och PO:s Service, som riktar in sig på försäljning och reparationer av cyklar och trädgårdsmaskiner, läggs ner om inte ägaren Per-Ove Strömqvist hittar någon som vill ta över verksamheten. 

"Inget unikt för vår kommun"

Kommunalrådet Lars Rosander tycker att det är tråkigt att flera Hultsfredsbutiker tvingas slå igen. 

– I vissa fall har ägaren närmat sig pension och i andra fall är näthandeln ett problem. Det är inte bara i Hultsfreds kommun som butiker läggs ner. Det händer runt omkring oss i både Vimmerby, Vetlanda och i andra större städer. Rent generellt kan man säga att butiker lägger ner på många ställen, säger Lars Rosander. 

Många företagare anser att näthandeln är den största konkurrenten. 

– E-handeln tar över alltmer, vi beställer mer varor via internet och åker till större köpcentrum för shopping. Det drabbar den lokala handeln ganska hårt men det är samtidigt inget unikt för vår kommun. Får man inte ekonomi i att sälja sina varor och inte kan hitta någon annan lösning så leder det till nedläggning, tyvärr, säger Rosander.

"Får bli en uppmaning till alla"

Han kommer även med en uppmaning till kommuninvånarna.  

– Det är upp till oss som bor här i kommunen att handla mer lokalt i våra butiker och inte bara beställa varor via nätet. Det får bli en uppmaning till alla kommuninvånare om vi vill ha kvar våra butiker. 

Vad kan politiken göra för att stötta det lokala näringslivet?

– I vårt tillväxt- och näringslivsarbete så jobbar vi med handelsorganisationer som köpmannaföreningar och Hultsfreds Handel och är med när det gäller olika aktiviteter. Vi jobbar med att det ska vara attraktivt och säkert i våra tätorter, det är sådana faktorer som gör att vi på olika sätt kan vara en part i att utveckla handeln. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt