Annons:

Kunskapen om klövviltet i länet ska öka

Klövviltet ska förvaltas långsiktigt i Kalmar län, skriver länsstyrelsen.

Kunskapen om klövviltet i länet ska öka

Under det senaste 30-40 åren har klövviltstammen ökat både i antal och utbredning. Därför har en plan tagits fram för att viltstammen ska förvaltas på ett bra och långsiktigt sätt. Planen innehåller bland annat hur viltolyckorna i trafiken ska minska.

Annons:

Kalmar län har goda förutsättningar för viltrika marker med stora möjligheter till rekreation och jakt, skriver länsstyrelsen i Kalmar län. Viltsammansättningen har förändrats, bland annat för att vildsvinen ökat i antal och utbredning, likaså har dovhjorten också gjort det.

Det ökade antal vilt i Kalmar län innebär både möjligheter och ger utmaningar.

En stor utmaning är hur viltolyckorna ska minska. Här föreslår länsstyrelsen att jakten ska öka samt att det skapas olika trafiklösningar.

Ökat antal vilt i markerna ger också skador för skogs och lantbruket, vilket måste förhindras.

Man anser att viltet i markerna är en resurs som ska förvaltas långsiktigt, då det ger intäkter av olika slag, rekreation och ger ett klimatsmart kött.

För att ta vara på de positiva som viltet ger och för att minska det negativa har en plan tagits fram som ska ge jakträttsinnehavare, jägare, markägare, lantbrukare och organisationer vägledning för en bra förvaltning av länets klövvilt.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt