Annons:

ALV STRAFFAS MED BÖTER FÖR MISS MED BARNSKÅDESPELARE

Astrid Lindgrens Värld drabbas av böter på 25 000 kronor. Foto: Ossian Mathiasson

ALV STRAFFAS MED BÖTER FÖR MISS MED BARNSKÅDESPELARE

Astrid Lindgrens Värld drabbas av böter. Detta sedan företaget låtit 21 anställda barnskådespelare arbeta innan Arbetsmiljöverket gett klartecken. Företagsboten är på 25 000 kronor.

Annons:

Det var i mars ifjol som Astrid Lindgrens Värld lät 21 anställda barnskådespelare arbeta i parken innan Arbetsmiljöverket gett klartecken. 

Nu drabbas ALV av en företagsbot på 25 000 kronor, enligt ett ufärdat strafföreläggande. Arbete med barn under 13 år kräver ett formellt tillstånd, enligt åklagare Klas Norelius.

– Det finns rutiner som ska följas i en sådan här verksamhet och i detta fall har de missat det. Jag menar att det handlar om oaktsamhet, vilket föranleder ett straffansvar, säger kammaråklagare Klas Norelius till Nyhetsbyrån Siren.

Gärningen rubriceras som brott mot arbetsmiljölagen. Själva arbetsuppgifterna i sig har inte varit föremål för utredning. 

– Barnen har inte utnyttjats på något sätt och deras föräldrar är ju fullt involverade i detta. Men formaliajuridiken är nog så viktig och man kan inte förringa arbetsmiljölagen. 

ALV ska ha angett att barnskådespelarna skulle börja senare än vad som skedde. Därför fanns inte Arbetsmiljöverkets tillstånd på plats. 

Vi har sökt ALV:s vd Joacim Johansson, marknads- och försäljningschefen Lena Möller och teaterchefen Patrik Svedberg.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt