Annons:

AVTALET SÄGS UPP – MINST 400 ASYLSÖKANDE TVINGAS FLYTTA

Mellan 400-500 asylsökande kommer att flyttas från sina boenden inom Hultsfreds Bostäder. Foto: Ossian Mathiasson

AVTALET SÄGS UPP – MINST 400 ASYLSÖKANDE TVINGAS FLYTTA

Under många år har Migrationsverket hyrt lägenheter av Hultsfreds Bostäder, främst i bostadsområdet Stålhagen. I samråd har samtliga lägenheter nu sagts upp och avvecklingen är redan påbörjad. Cirka 400-500 asylsökande bor i lägenheterna i dag. 

Annons:

Samarbetet mellan Hultsfred och Migrationsverket inleddes redan på 80-talet. I dag hyr myndigheten 105 lägenheter i Hultsfred och 45 i Virserum. Avvecklingen i Hultsfred är redan påbörjad och i Virserum inleds den i höst. 

Skälet till att avtalet bryts är att antalet asylsökande i Sverige minskat efter de hårdare regler som infördes rekordåret 2015. Samtidigt ser kommunen ett stort behov av att kunna förmedla lägenheter till personer som har fått uppehållstillstånd. 

– Det är ett långt samarbete mellan Hultsfreds kommun och Migrationsverket som går mot sitt slut. Nu har kommunen lämnat önskemål om att samarbetet ska avslutas för att kunna erbjuda bostäder till andra grupper, och vi är glada att kunna tillmötesgå kommunen i detta. Samhällsnyttan med att kunna samverka i sådana här frågor är stor och det är glädjande att vi enats om en gemensam plan, säger Jennie Sörman, sektionschef på Migrationsverket, i ett pressmeddelande. 

De asylsökande som bor i Hultsfred kommer flyttas till närliggande boenden. Barnfamiljer flyttar efter att skolterminen är slut. 

"En bra möjlighet"

Kommunen har redan börjat planera för vad som ska hända med bostäderna.

– Vi ser detta som en bra möjlighet att förbättra bostadsområdet, och kunna skapa bättre boenden för våra kommuninvånare, säger Lars Rosander, kommunalråd.

Hultsfreds Bostäder har haft en lång bostadskö, delvis orsakat av avtalet med Migrationsverket. 

– Att Migrationsverket lämnar innebär att vi får bättre förutsättningar att arbeta med långsiktig integration på det sätt som vi strävar efter, säger Tomas Söreling, oppositionsråd.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt