Annons:

Kollo kan läggas ner – om vindkraftsprojekt blir verklighet

Sommarkollot i Salsnäs utanför Målilla kan läggas ner om det planerade vindkraftsprojektet i södra delen av Hultsfreds kommun. Foto: Privat

Kollo kan läggas ner – om vindkraftsprojekt blir verklighet

Kolloverksamheten i Salsnäs är i fara om de planerade vindkraftverken blir verklighet. Eva Remnert är minst sagt orolig. 
– Hundratals ungdomar med ökad överkänslighet för ljud och ljusreflexer kommer inte längre kunna komma hit, säger Eva Remnert, verksamhetsansvarig för Sommarkollo i Småland.

Annons:

Sommarkollo i Småland har sedan 2002 anordnat läger för ungdomar med funktionsnedsättning på Salsnäs lägergård utanför Målilla, ungefär en och en halv kilometer från de planerade vindkraftverken. 

Eva Remnert, verksamhetsansvarig för Sommarkollo i Småland, berättar att vindkraftsprojektet kommer omöjliggöra för ungdomar med funktionsnedsättning, till exempel epilepsi och autism, att komma till Salsnäs på grund av att ungdomarna har en ökad överkänslighet för både ljud och ljusreflexer. 

– Om vindkraftverken byggs skulle vi vara tvungna att lägga ner Sommarkollo i Smålands lägerverksamhet, vilket skulle innebära stor sorg för alla ungdomar och deras familjer som inte skulle få sin välbehövliga semester, säger Eva Remnert. 

"Kan inte använda discolampor"

Varje år deltar ungefär 150 ungdomar på de olika lägren under påsken, sommaren och hösten. Remnert berättar att många av ungdomarna har fotosensitiv epilepsi och är därmed känsliga för blinkande ljus som kan utlösa epilepsianfall hos dem.  

– Vi kan till exempel inte använda discolampor på våra discon, för då kan de få anfall. De röda och vita ljusblinkningar som kontinuerligt sker, dag som natt, från vindkraftverkens armar kommer att utlösa epilepsianfall hos många av våra ungdomar. I Salsnäs är det kolsvart och man ser allting på himlen, säger Eva Remnert och fortsätter:

– Många av våra ungdomar har också autism, adhd och liknande diagnoser och minst hälften av dessa personer haren sensorisk överkänslighet. Detta innebär att de är oerhört känsliga för olika ljud. När vi, på informationsmötet om vindkraftverken på Skeppet i maj 2019, fick se på en tv-monitor hur vindkraftverkens armar blinkar ständigt med ett vitt och ett rött ljussken blev vi väldigt förskräckta. 

Hon tror även att turismen i Hultsfreds kommun kommer påverkas negativt av de planerade vindkraftverken. 

– De flesta turister väljer bort semesterorter med höga vindkraftverk. Man åker till Hultsfreds kommun för att få vara i mysig Astrid Lindgrens miljö, inte titta och lyssna på stora vindkraftverk som kommer synas miltals bort.

"Måste vara grundligt utvärderade"

Hon ställer sitt hopp till att Hultsfreds kommun lämnar sin vetorätt och inte accepterar placeringen av Dackevinds vindkraftverk i ett område mellan Mörlunda, Målilla och Virserum. 

– Gör inte vårt område till ett testprojekt för 250 meter höga vindkraftverk som ingen idag vet hur de påverkar människor och djur i närheten. De enda som tjänar på vindkraftverken är de markägare som äger marken där vindkraftverken ska stå. De råkar som av en händelse inte alls bo i närheten, säger hon och fortsätter:

– Det finns idag ingen kunskap och utvärdering av hur så höga vindkraftverk påverkar människor, och djur i närheten, hur ljuden uppfattas eller hur långt ljusskenet sprider sig. Att göra Hultsfreds närsamhälle till ett testprojekt utan att ha en aning om konsekvenserna känns mycket vanskligt. Så här stora projekt måste vara grundligt utvärderade innan de kan sättas i verket. Ska man testa något sådant bör man göra det långt ifrån bebyggelse.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt