Annons:

Styrelseledamöter hoppar av i protest:

LRF Sydost får skarp kritik av två styrelseledamöter för lokalavdelningen i Virserum-Järeda. Dessa båda väljer nu att hoppa av sina uppdrag. Arkivbild/genrebild. Foto: Pixabay

Styrelseledamöter hoppar av i protest: "Avsaknad av respekt"

Två styrelseledamöter i LRF Virserum-Järeda hoppar av sina uppdrag i protest. Orsaken är det man beskriver som ”avsaknad av respekt” och ”för dålig medelstilldelning” från LRF Sydost.

Annons:

Årligen betalar LRF Virserum-Järeda in 500 000 kronor till LRF. Tillbaka får man 10 kronor per medlem (164 medlemmar).

I närmare 30 år har ersättningen för varje medlem varit 15 kronor, och när lokalavdelningen i Virserum-Järeda kände att det var dags att höja ersättningen för att täcka verksamhetens kostnader blev det i stället tvärtom – den sänktes till 10 kronor.

"Känns skamligt"

”Styrelsen hade en ny betalningsmodell som gav en minskad total ersättning på 46 000 kr från 2016 till 2017 till lokalavdelningarna. Det känns skamligt att behöva ta betalt för bussresan av medlemmarna när vi ska göra ett studiebesök, de har ju redan betalat en medlemsavgift på upp till 8 000kr/år”, skriver Pär Danielsson och Bo Jonasson, styrelseledamöter och båda före detta ordföranden i Virserum-Järeda LRF, i ett brev till oss.

Hoppar av styrelsen 

Dessa båda väljer nu att hoppa av sina styrelseuppdrag i lokalavdelningen.

”På grund av LRF sydosts avsaknad av respekt för medlemmarnas beslut, obefintlig kommunikation med LRF Virserum-Järeda och bristande välvilja”, skriver de som anledning.

Beslutet baserar sig dock inte bara på de sänkta ersättningarna, utan Danielsson och Jonasson beskriver också det som de anser vara illa skötta uppdrag från LRF Sydosts styrelses sida. Detta ska bland annat handla om förslag från lokalavdelningens styrelse som inte fanns med i utskickade stämmohandlingar, förslag som saknades på dagordningen till stämman 2019, feltolkningar och även medvetna skenmanövrar, enligt de avhoppande styrelseledamöterna.

Långt telefonsamtal

LRF Sydosts ordförande Håkan Lundgren, som får ta emot tuff kritik i brevet, berättar att han på fredagseftermiddagen hade ett långt telefonsamtal med Pär Danielsson.

– Vi har försökt reda ut alla betänkligheterna. Vi förstår nog varandra ganska väl nu, och hur han har känt.

– Det är viktigt att lyssna på varandra, och vi får nog alla ta lärdom av det som har skett. Pär har lagt väldigt mycket energi på LRF och Bo är en mångårig styrelseledamot, så visst är det tunga och tråkiga tapp, säger han.

Hur ser du på kritiken?

 – Stämman kan inte bestämma i frågan om hur pengarnas ska hanteras. Detta ligger på LEAB, bolaget som LRF-koncernen tillhör, och distriktschefen där. Samtidigt har vi inte sett någon möjlighet att kunna öka ersättningarna. Regionen har också fått en skärpt budget, och vi badar inte i pengar utan vänder på varje krona.

– Det viktigaste för oss är arbetet med att skapa förutsättningar för ett aktivt jord- och skogsbruk för att kunna behålla en aktiv och levande landsbygd, säger Håkan Lundgren.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt