Annons:

Campus Småland vill storsatsa på turismen

Campus i Småland har gjort en stor rapport. Foto: Jakob Karlsson

Campus Småland vill storsatsa på turismen

Projektet Campus i Småland 2030 har gjort en inventering inför de kommande tio åren. I den lyfter besöks- och tjänstenäringen fram behov kring hållbarhet, marknadsföring och service i en allt mer digital värld. 

Annons:

Under några månaders tid har besöks- och tjänstenäringen samt byggsektorn i kommunerna Hultsfred, Vimmerby och Västervik medverkat i en inventering av kunskaps- och kompetensbehov. 

"Verksamheterna har fått beskriva sina behov men också önskemål kring utbildning och forskningsprojekt på kommunernas lokala campus", skriver Campus Småland i ett pressmeddelande.

I den rapport som tagits fram lyfter de medverkande verksamheterna fram viss kunskap och kompetens som särskilt viktig. Det handlar till exempel om professioner inom teknik, ekonomi och restaurang. De har också behov av ökad kunskap kring hållbarhetsfrågor, framtidsanalys, verksamhetsstyrning, digitalisering, marknadsföring och service för att kunna tillgodose framtida kunders behov. 

Verksamheterna vill se flexibla insatser från de lokala campusen. Rapporten visar att utbildningar behöver finnas på olika nivåer, vara tidseffektiva och tillgängliga. 

Nya utbildningar

I rapporten presenterar också Campus i Småland 2030 förslag på befintligt och nytt utbud som kan möta branschens behov. Det handlar bland annat om grundutbildning till maskiningenjör och ekonom, kurser i ledarskap, hållbar utveckling, service och bemötande samt marknadsföring. Dessutom lyfts YH-utbildning till certifierad produktionstekniker, food and beverage manager, redovisningsekonom samt inom hållbar besöksnäring. Även kompetensutvecklande aktiviteter inom ledarskap, omvärldsbevakning och verksamhetsutveckling lyfts fram. 

Behovsinventeringen är en del av arbetet som utvecklingsprojektet Campus i Småland 2030 gör. Målet är att senast 2021 starta eller avtala om att starta 15 utbildningsprogram, 15 fristående kurser, 15 yrkeshögskoleutbildningar och 15 projekt inom forskning och utveckling. Målet är också att utbildningar och forskningsprojekt erbjuds av de lokala campusen i samverkan med universitet, högskolor eller anordnare av yrkeshögskolutbildningar. 

Projektet finansieras av de tre kommunerna, regionen och Sparbanksstiftelsen. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt