Annons:

Kritik mot kommunens långsiktiga lokalförsörjning:

Lars Rosander tycker att Hultsfreds kommun har ett långsiktigt tänk även om revisorerna tycker annorlunda. Foto: Ossian Mathiasson

Kritik mot kommunens långsiktiga lokalförsörjning: "Inte lätt att planera"

Hultsfreds kommun har mottagit viss kritik från revisorerna som inte är helt nöjda med den långsiktiga lokalförsörjningen. 
– Vissa saker har vi svårt att påverka när det blir så många nyanlända och behoven av lokaler ökar så snabbt, säger kommunalrådet Lars Rosander. 

Annons:

De förtroendevalda revisorerna gav PwC i uppdrag att göra en granskning av Hultsfreds kommuns långsiktiga lokalförsörjning och den nådde nyligen politikerna. 

Revisorerna bedömer att kommunen inte har ändamålsenliga rutiner och tillräckliga beslutsunderlag för att säkerställa lokalförsörjningsbehovet. De saknar en samlad bild som fullt ut ger en tillräcklig framförhållning och långsiktighet, framför allt inom förskole- och skolområdet. 

"Enklare att planera i framtiden"

Beröm delas också ut till Hultsfreds kommun som kom med flexibla lokallösningar i samband med flyktingkrisen för några år sedan. Rapporten är nu överlämnad till lokalresursplaneringsgruppen för att återkomma med ett yttrande. 

– De ska se över granskningen och komma med förslag på svar. Vi får ta vara på det de pekar på när det gäller kalkyler och se hur vi kan förbättra den delen. Det är inte lätt att planera och det har inte varit tufft de senaste åren, det är därför vi har använt många moduler. Nu är vi i ett skede där vi avvecklar ett annat moduler och har köpt den kvarvarnade modulen vid Rock City som vi ser ett långsiktigt behov av. Det blir förhoppningsvis lite enklare att planera i framtiden men det finns samtidigt saker att förbättra när det gäller kalkyler och efter kalkyler. Det får vi ta till oss, säger kommunalrådet Lars Rosander. 

Tycker du att revisorerna är för hårda med tanke på vilket ansvar kommunen tog under flyktingkrisen?

– Det är klart att vi kan ha synpunkter på vissa saker men de ser det utifrån sitt perspektiv och vissa saker har vi svårt att påverka när det blir så många nyanlända och behoven av lokaler ökar så snabbt. Då är det svårt att ha kvar den långsiktiga planen men vi agerar också långsiktigt i och med att vi bygger ny grundsärskola i Målilla och ny förskola i Hultsfred med mera. Jag tycker att vi har ett långsiktigt tänk men det finns alltid saker som man kan förbättra. Det ska vi se över och återkomma med svar inom några månader. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt