Annons:

Hälso- och sjukvårdsdirektören:

"Vi står inför en potentiellt enorm påfrestning", säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist. Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

Hälso- och sjukvårdsdirektören: "Står inför en potentiellt enorm påfrestning"

Region Kalmar län står inför en potentiellt enorm påfrestning av vården. Det säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.
– Vi kommer inte kunna bedriva vård på ett vanligt sätt, säger han.

Annons:

Sjukvården i Region Kalmar län står inför en potentiellt enorm påfrestning på grund av coronapandemin. Nu jobbar man med att förbereda sig på flera olika sätt.

– Vi förbereder oss med flera parallella spår och det handlar om att hantera den situation vi redan är i med olika typer av skyddsåtgärder, det vill säga att patienter med luftvägssymtom inte ska blandas med andra patienter. Det blir en stor ansträngning på vården och parallellt har vi också brist på medarbetare till följd av skyddsåtgärder, som gör att man ska stanna hemma även med lindriga luftvägsinfektioner, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist och berättar att omfattande förändringar skett i verksamheten:

– Det är mest påtagligt i Kalmar och södra länsdelen. I övriga länet är det inte samma tryck, som i Kalmar. Vi förbereder också för att underlätta det här, att man innan man kommer in till akutmottagningen ska veta vart man ska gå. 

"Goda möjligheter skapa fler platser"

Johan Rosenqvist säger att man i skrivande stund förbereder sig för en situation med ett stort antal patienter med coronasjukdom som behöver sjukhusvård.

– Vi ser över vårdpersonal och lokaler som kan användas. Vi ser också över hur vi ska klara av ett stort antal i behov av intensivvård. Om vi får en spridning likt den i Stockholm eller andra länder kommer det bli en stor belastning på IVA. Som vi ser det finns det goda möjligheter att skapa fler intensivvårdsplatser. Vi ser inga direkta hinder för lokaler eller utrustning, utan det är kompetenta medarbetare som är flaskhalsen nu.

Hur många intensivvårdsplatser finns i regionen?

– Tolv är vår ordinarie kapacitet. Vi tittar på alla möjligheter just nu och jag utesluter ingenting i dagsläget. Jag kommer lyssna på våra specialister och deras synpunkter.

"Bedömningen är att vi kan hantera det"

Johan Rosenqvist säger att det inte kommer kunna gå att bedriva vård på ett vanligt sätt framöver.

– Min bedömning är att vi står inför en potentiellt enorm påfrestning och vi kommer inte kunna bedriva vård på ett vanligt sätt. Det handlar om att frigöra resurser, men om det blir ett liknande läge som i Italien är min bedömning att vi kan hantera det. Vi förbereder oss för det. 

Att tvingas prioritera patienter vid en stor samhällsspridning förbereder man sig också för:

– Det är något vi alltid gör, men vi kommer få vara mycket mer stringenta i vår prioritering. Det kommer också komma nationella riktlinjer när det gäller coronasjuka.

Samtidigt pågår ett arbete för att förbereda sig för att återgå till ett normalläge igen.

– Hur gör vi efteråt? Det pågår ett parallellt tänk kring hur vi ska göra det när vi återgår till ett normalt läge och normal verksamhet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt