Annons:

Älgparksstarten skjuts upp på obestämd tid – banken hjälper till

Hjalmar och Maria Österberg kommer inte öppna upp Målilla Älgpark under den närmaste tiden. Foto: Ossian Mathiasson

Älgparksstarten skjuts upp på obestämd tid – banken hjälper till

Målilla Älgpark tvingas, precis som många andra nöjesplatser, skjuta upp säsongsöppningen på obestämd tid på grund av corona-utbrottet.
– Vi får ta en månad i taget. Vi har sagt att vi inte ska ha öppet i april, säger Hjalmar Österberg, som driver älgparken utanför Målilla. 

Annons:

Coronaviruset lamslår stora delar av världen, likaså det svenska samhället. I Sverige har verksamheter stängt och många företag permitterar sin personal. 

I dagsläget är det ingen som vet hur allvarliga konsekvenserna blir för samhället när det gäller antalet sjuka, döda, konkurser och arbetslöshet med mera. 

Öppningen skjuts framåt

Målilla Älgpark skulle ha öppnat nästa helg men Hjalmar och Maria Österberg har bestämt sig för att skjuta upp öppningsdatumet på obestämd tid. 

– Vi får ta en månad i taget. Vi har sagt att vi inte ska ha öppet i april. April är annars en stor månad för våra danska och tyska gäster men de kan inte resa hit, i alla fall så gör de inte det. Tyskarna har två veckors påsklov så april är en bra månad även om maj är ännu bättre. ALV har stängt tills vidare så det blir nog inget i maj eller juni heller. Det vi kan hoppas på är kanske andra halvan av säsongen, säger Hjalmar Österberg. 

Hur är det att driva en älgpark under dessa oroliga tider?

– Det är väldigt svårt ekonomiskt, så det gäller att spara på alla sätt och vis. Eftersom vi inte kommer ha några besökare så kommer vi inte köpa in några souvenirer till butiken, sedan finns det inte så mycket mer att spara på. Räntor till banken, el, fordon, bränsle och underhåll måste fortgå även om vi drar ner det till ett minimum.  

Banken kliver in och hjälper till

Just nu följer älgparksägarna den rådande samhällssituationen och tar en månad i taget. 

– Man kan hoppas att det kan komma lite svenska gäster i sommar när våra tyska och danska gäster har svårt att komma. Det finns hopp om att kunna hålla öppet för utländska gäster under andra halvan av säsongen. Vi måste ändå ta ekonomisk höjd med banken utifrån att det inte blir något alls eller väldigt lite i sommar. Kan vi öppna så får det vara en bonus. Vi måste räkna, spara och försöka övervintra sommaren till nästa år i april i värsta fall, säger Österberg. 

Han berättar att banken har gett löfte om att låna ut pengar till älgparken. 

– Det är ett positivt besked. Vi måste låna pengar och det har vi fått positiva signaler till att vi kan göra. Vi har en sund verksamhet rent ekonomiskt och har möjlighet att låna pengar. Å andra sidan, det ska betalas igen under 2021 och framåt så det kommer belasta framtida resultat och hämma de investeringar vi vill göra för att utveckla parken, säger han och fortsätter:

– Om vi är tillbaka som vanligt 2021 så är det inga problem men blir det fler dåliga år av olika anledningar så blir det svårt. Det tynger ner en för många år framåt. Det är hårda tider och turistbranschen drabbas först. Ju längre detta fortsätter desto fler branscher kommer drabbas.

"Drabbar massa företag"

Älgparken kan inte göra lika många investeringar på anläggningen och måste hålla ner på alla sina inköp.

– Det drabbar massa andra företag, alla påverkar varandra när hela ekonomin stängs ner. Vi kommer överleva den här säsongen för att vi har en sund ekonomi samtidigt som banken hjälper oss.

80–90 procent av besökarna på älgparken är från Tyskland, Danmark, Holland och Schweiz.

– Vi vet inte hur coronaviruset påverkar folks semestervanor i till exempel Tyskland. Kan det bli positivt, att de reser mer till Skandinavien, eller blir det negativt? Det vet vi inte. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt