Annons:

Hemtjänsten har fått sin första biogasbil – fler är att vänta

Anette Linde, enhetschef för hemtjänsten i Målilla, och Sanna Hansson har fått den första biogasbilen till hemtjänsten i Målilla. Foto: Ossian Mathiasson

Hemtjänsten har fått sin första biogasbil – fler är att vänta

Hultsfreds kommun eftersträvar fossilfria fordonstransporter. Med den nya biogasmacken i Målilla har hemtjänsten på orten fick sin första biogasbil. 
– Successivt kommer vi införskaffa oss fler biogasbilar, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). 

Annons:

Redan för ett år sedan rapporterade Dagens Hultsfred om att Hultsfreds kommun hade planer på att låta hemtjänsten i Målilla köra biogasbilar när den nya biogasmacken var färdig på handelsområdet i Målilla. 

Tidigare i veckan levererades den första biogasbilen, en vit Seat, till hemtjänsten i Målilla. 

– I och med att vi har en biogasmack i Målilla sedan årsskiftet så har vi skaffat oss den första biogasdrivna bilen till hemtjänsten. Har vi möjligheten att tanka biogas så ska vi göra det. Successivt kommer vi införskaffa oss fler biogasbilar, säger Lars Rosander (C).

Hur många bilar rör det sig om?

– Det vet vi inte än, det beror på hur nuvarande leasingavtal ser ut. Vi har bilar som vi byter ut efter några år och det beror på när det är dags att byta nästa gång, säger Rosander.

"Det tar vi tacksamt emot"

Hultsfreds kommuns mål är att satsa allt mer på fossilfria fordonstransporter och Östra Smålands kommunalteknikförbund har sedan tidigare tre-fyra stycken biogasbilar. 

Nu har socialförvaltningen fått sin första biogasbil som har placerat inom hemtjänsten i Målilla. Personalen har fått en introduktion hur man ska använda och tanka den.

– Det är jätteintressant, det tar vi tacksamt emot. Här i Målilla finns en biogasmack så det är klart att vi ska ha en sådan bil i vår hemtjänst, säger Marie Pihl, verksamhetschef inom äldreomsorgen.  

"Ska bidra till ett förbättrat klimat"

Hon hoppas, precis som Lars Rosander, att kommunen skaffar fler biogasbilar.

– Ja, det hoppas vi på sikt. Det hänger ihop med våra leasingavtal. När det är dags för nästa avtal så kommer man titta på vilka slags bilar man ska ha den gången. 

Socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C) ser det som viktig satsning. 

– Det ligger i linje med vår miljö- och kvalitetsstrategi som fullmäktige har tagit. Det ligger med att vi ska bidra till ett förbättrat klimat så biogas är väldigt bra, säger Per-Inge Pettersson. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt