Annons:

Smittskyddsläkaren: Smittans väg in på äldreboendet förblir oklar

Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin ser inget problem med läkarens agerande. Foto: Pressbild

Smittskyddsläkaren: Smittans väg in på äldreboendet förblir oklar

De tre personer som hittills avlidit i covid-19 bodde på samma särskilda boende i Torsås kommun. Smittspårningen har inte gett något resultat.
– Vi kommer inte komma fram till exakt var smittan kommer ifrån, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare på Region Kalmar.

Annons:

I Stockholm finns det coronasmitta på var tredje särskilt boende (äldreboende i folkmun). I Kalmar län har det ännu bara konstaterats smitta på ett boende i Torsås. Därifrån kommer också länets tre hittills enda dödsfall.

Hur smittan kom in på boendet har regionen inte kunnat slå fast – och det kommer man inte kunna göra heller.

– Vi kommer inte komma fram till exakt var smittan kommer ifrån och det gör att vi gått ut med att det finns en samhällsspridning i Torsås. Nu är det samma läge i Kalmar kommun och vi kommer se det i resten av länet inom den närmaste tiden också.

Har ni någon teori?

– Nej det är jättesvårt att veta. Möjligen via en anhörig eller via personal, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare på Region Kalmar.

 "Blir bara spekulationer"

I dag berättade vi om en läkare i Torsås som jobbade två dagar efter att han kom hem från en skidresa i norra Italien. Han har inte träffat någon av personerna på äldreboendet.

– Han följde de regler som gällde då och som fortfarande gäller och det är att man är hemma om har symtom. Så länge man inte har symtom ser jag inga hinder.

Efter två dagars arbete började läkaren känna sig risig och han konstaterades senare med covid-19. Han försattes i karantän, men är nu friskförklarad och tillbaka på jobbet igen.

Kan man vara säker på att smittan på äldreboendet inte kommer från läkaren?

– Vi ser inget säkert samband.

Men kan man utesluta det?

– Vi har gjort en kartläggning och det blir bara spekulationer. Vi har ingen säker smittkälla. Jag vill inte gå in på individuella smittspridare och ser inte att individen har agerat fel på något sätt. Vi kommer se fler och fler fall där vi inte kan kartlägga exakt vad som hänt.

Har testat i alla kommuner 

Labbé Sandelin anser att Region Kalmar gjort rätt som följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Man ska följa de nationella rekommendationerna och vara hemma vid minsta tecken på symtom. Det har visat sig att covid-19 slår väldigt olika och att man kan ha väldigt milda symtom. Den generella rekommendationen är att man ska vara hemma vid minsta förkylningstecken.

Borde personer som arbetar inom vård och omsorg och som nyligen besökt ett riskområde ha haft striktare restriktioner?

– Jag tycker att rekommendationerna har varit korrekta. Vi är i en pandemi och kommer ha fler liknande situationer. Det viktigaste vi kan göra då är att vi kan upptäcka det tidigt och det är ett skäl till att vi provtar på särskilda boenden. Hittills har vi bara hittat smitta kring det här boendet i Torsås.

Tester har nu gjorts i samtliga kommuner.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt