Annons:

STRÄNG UPPMANING INFÖR PÅSKEN: ”FÖLJ RÅDEN”

Lisa Labbé Sandelin poängterar vikten av att följa de allmänna råden. Foto: Pressbild

STRÄNG UPPMANING INFÖR PÅSKEN: ”FÖLJ RÅDEN”

Region Kalmar har varit väldigt gynnsamt drabbat av coronasmittan än så länge. Naturligtvis vill man fortsätta på den låga nivån. På dagens presskonferens tryckte regionens representanter verkligen på vikten av att följa de allmänna råden.

Annons:

Region Kalmar har bara 62 bekräftade fall hittills. Sett till befolkning är det en av de lägsta frekvenserna i hela landet. I dag vårdas 20 personer på sjukhus, 18 i Kalmar och två i Västervik. Sex personer från intensivvård varav en i Västervik.

Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin var mycket tydlig på dagens presskonferens:

– Inför påskhelgen gäller det för alla att ta ansvar för att dämpa smittspridningen av det nya coronaviruset. Det är nu vi kan göra skillnad. Visst ska vi fira påsk, men den här gången måste vi göra det på ett annat sätt. Har du minsta symtom, stanna hemma. Har du äldre släktingar, ring dem och håll kontakt, men besök dem inte. Tvätta händerna ofta och hosta i armvecket.

Labbé Sandelin tryckte också på restaurangarnas ansvar. Endast bordsservering får förekomma och det ska vara en armlängds avstånd mellan gästerna.

– Följer man inte de anvisningar som finns riskerar man att smittskyddsläkaren stänger ned restaurangen.

 "En stadig ökning"

Antalet patienter som vårdas för covid-19 har ökat under veckan.

– Det är en stadig ökning av antalet patienter, men egentligen ingen dramatik i den. Vi har tagit höjd för att samtidigt kunna vårda betydligt fler, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.

I dagsläget finns cirka 100 vårdplatser och 30 IVA-platser tillgängliga för vård av covid-19-patienter.

– Vi är liksom en del andra regioner i landet betydligt senare i epidemin än Stockholm och Södermanland. Ännu ser vi inga tecken till en snabb ökning av antalet insjuknade men vi måste ändå förbereda oss för en utveckling som liknar den i de värst drabbade delarna i landet, säger Johan Rosenqvist.

Tillgången till skyddsutrustning har förbättrats under veckan.

Här kan du läsa om Folkhälsomyndighetens råd till allmänheten.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt