Annons:

Nytt värsta scenario framtaget för länet:

Ett nytt värsta scenario framtaget för länet. Foto: Pixabay

Nytt värsta scenario framtaget för länet: "Skulle ha enorm påverkan"

En ny prognos för antalet vårdplatser som kan behövas i Småland när coronapandemin når sin kulmen är betydligt högre än tidigare beräkningar. Men hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist känner sig relativt trygg.

Annons:

Tidigare har Folkhälsomyndigheten utgått från hur smittan spreds i kinesiska Wuhan och pekat ut ett behov av vårdplatserna i regionerna vid ett värsta scenario av smittspridning och smittade. 

Nu utgår i stället en ny beräkning från hur det har sett ut i Lombardiet i Italien.

För Region Kalmar län innebär det att man kan behöva upp till 230 slutenvårdsplatser för covid-19-patienter. Det är en ökning med 133 vårdplatser jämfört med den tidigare bedömningen. 

– Det tidigare scenariot skulle ha enorm påverkan på sjukvården, men det bedömde vi som ändå som görligt. Med den här volymen är väldigt mycket svårare att nå upp till, säger Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kalmar, till SVT Småland.

Sju gånger fler patienter

Men det svåraste vore att lösa de ytterliggare 13 platser inom intensivvården som kommit till. Johan Rosenqvist säger att en enda patient med covid-19 är mycket resurskrävande och kräver rätt utrustning, rätt lokaler och rätt kompetens. 

– I sjukvården ser vi i nuläget en ökning av antalet patienter. Det är ingen dramatisk ökning och jämför man vår situation med Sörmland har de sju gånger så många patienter. Kan vi få utvecklingen här att fortsätta på samma sätt vore det oerhört värdefullt på alla tänkbara sätt, säger Johan Rosenqvist.

"Blir långsamt bättre"

På torsdagens presskonferens sa han också att regionen har beredskap att kunna ta emot ett väldigt stort antal patienter.

– Tillgången på skyddsutrustning blir också långsamt bättre. Förråden fylls på sakta men säkert. Det känns väldigt tryggt. 

Att regionen ligger långt efter många andra regioner är också viktigt, säger Rosenqvist.

– Det går inte att sätta ett pris på det. Det är oerhört värdefullt och vi är otroligt gynnade av det. Vi har möjlighet att se till att puckeln blir låg om vi hjälps åt.

Vid uppdateringen på skärtorsdagen hade regionen 20 personer inlagda på sjukhus och sex av dem intensivvårdades.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt