Annons:

Färre kommunanställda får nyttja förskjuten semester

Även denna sommar, den fjärde i ordningen, väljer socialförvaltningen i Hultsfreds kommun att satsa på förskjuten semester. Foto: MostPhotos

Färre kommunanställda får nyttja förskjuten semester

För fjärde året i rad får personal inom äldreomsorgen i Hultsfreds kommun chansen till förskjuten semester mot en ersättning på 30 000 kronor. 50 personer får ta del av erbjudandet. 
– Vi har tagit ett tills vidare-beslut om att ha förskjuten semester för kommande år med 50 personer som maxantal, säger socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C).

Annons:

Intresset för att anta erbjudandet med förskjuten semester har varit stort sedan starten 2017. 

Upplevelsen av denna satsning som går in på fjärde året är att sommaren blir lugnare och tryggare för både medarbetare och brukare, enligt de senaste årens utvärderingar. 

Under förra året var det 63 personer som fick ersättning för att förskjuta sin semester och jobba under den intensiva semesterperioden.

– Personalen tog företrädesvis ut sin semester i antingen september eller oktober, där har tyngdpunkten legat. En del var även lediga i april och maj, säger Per-Inge Pettersson. 

50 medarbetare får chansen

Även denna sommar har personalen inom äldreomsorgen chansen att förskjuta sin sommarsemester och socialförvaltningen har satt 50 personer som maxantal mot en ersättning på 30 000 kronor.

– När vi hade 63 personer i fjol blev det en särskild prövning så nu i sommar blir det 50 personer, enligt planeringen, säger Per-Inge Pettersson. 

Han berättar att förskjuten semester infördes som en kvalitetsfråga för att kunna bibehålla kontinutiteten på sommaren. 

– Det är för att ha tillsvidareanställd personal så det inte bara kommer in vikarier på sommaren. Det är bättre utifrån den enskildes perspektiv och vikarierna blir tryggare med att det finns tillsvidareanställd personal även på sommaren, säger Per-Inge Pettersson och fortsätter:

– Vi vet att det är en ökad kostnad för socialförvaltningen. I fjol hade vi en bruttokostnad på 2,5 miljoner kronor men vi har igen det med färre vikarier. Sjukdomsbilden är väldigt svår att sia om, det är i alla fall en kvalitetsfråga utifrån den enskildes perspektiv. 

"Pratat om var det behövs som mest"

Pettersson berättar att förskjuten semester inte är en allmän förmån inom socialförvaltningens verksamhet. 

– Det är inte alla arbetsställen som har behov av förskjuten semester. I chefsgruppen har man pratat om var det behövs som mest. Är det verksamheter som har kontinuitet på vikarier som återkommer varje år så finns det inte samma behov av förskjuten semester, säger Pettersson. 

Hultsfreds kommun har genom åren samlat på sig en hel del kunskap eftersom de har hållit på med förskjuten semester sedan 2017.

– Det är flera andra personer som diskuterar att de ska lägga in pengar för förskjuten semester. Vi har hållit på med det i några år och tänker inte sluta. Det är en bra lösning för att klara av sommaren, säger Pettersson. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt