Annons:

Banken avsätter miljonbelopp av sin vinst till lokala föreningslivet

Virserums Sparbanks styrelse har avsatt 1,3 miljoner, tio procent av vinsten från 2019, som ska gå till projekt i lokala föreningslivet. Foto: Ossian Mathiasson

Banken avsätter miljonbelopp av sin vinst till lokala föreningslivet

Virserums Sparbank väljer att avsätta 1,3 miloner kronor från årsvinsten till gåvor för allmännyttiga ändamål för de lokala föreningarna.
– Vi brukar ta fem procent av årsvinsten men nu har vi ökat till tio procent, säger Virserums Sparbanks ordförande David Axelsson.

Annons:

Virserums Sparbank har en hel del på gång för stunden. 

I går var det nyinvigning av bankens nyrenoverade lokaler och i fredags hade banken årsstämma där ett av besluten som bankens huvudmän tog var att avsätta pengar till gåvor för allmännyttiga ändamål. 

– På årsstämman varje år beslutar huvudmännen hur mycket av vinsten som ska avsättas. De valde att avsätta 1,3 miljoner kronor som kan nyttjas av föreningar framåt. Det är en summa som kan disponeras över två år. Vi ser att det finns en osäkerhet med tanke på coronaviruset och nu har vi möjlighet att avsätta lite extra pengar med ett bra resultat 2019 som ska räcka över ett par år, säger David Axelsson. 

Avsätter dubbelt så mycket pengar

Banken brukar i regel ta fem procent av årsvinsten till sådana ändamål men denna gång avsätts dubbelt så mycket pengar. 

– Tidigare år har det varit drygt 500 000–600 000 kronor. Vi hade ett resultat på 13 miljoner kronor 2019 och då avsätter vi 1,3 miljoner kronor i och med att vi har ökat till tio procent, säger David Axelsson.  

Föreningar i närområdet kan söka pengar ur fonden till olika projekt inom ungdomsidrott, kultur och turism. 

– Vi tror att det kommer göra mycket nytta i Åseda, Virserum, Stenberga, Järnforsen, Kvillsfors, Målilla och Mörlunda där merparten av våra kunder befinner sig, säger Axelsson och fortsätter: 

– Eftersom sparbanken inte har några aktieägare så är det ett sätt för oss att dela ut vinsten. Den delen av vinsten som inte delas ut som gåvor återinvesteras i banken för att vi ska klara tider där det blir tuffare så vi ska ha ett eget kapital.

Går till satsningar i närområdet

Han ger dessutom exempel på föreningar i bankens verksamhetsområde som har fått pengar till sina satsningar.

– Ryttarföreningen i Åseda har fått pengar till att bygg en ny paddock, samhällshällsföreningen i Järnforsen har skapat ett gym och Virserums SGF har byggt nya fotbollsplaner på Virumsvallen. Även Virserums konsthall har fått pengar de senaste åren.

Vad tror du om intresset?

– Pengarna brukar gå åt och jag tror att intresset är lika stort i år. 

Vill inte kommentera kostnaden

Virserums Sparbank har efter en åtta månader lång byggprocess fått moderna och ändamålsenliga lokaler som håller måttet. 

– När mycket kompetens hos andra aktörer flyttas till storstäder så känns det kul att det satsas lokalt. Vi är jättenöjda med resultatet. Det är kul att vi kan göra det och visa att vi satsar på bygden. 

Vad har byggnationen kostat banken?

– Vi vill inte kommentera den exakta summan men det är självklart en stor investering för oss. Det rör sig om miljonbelopp, så mycket kan jag säga. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt