Annons:

Färre orosanmälningar under tiden med stängda skolor

Hultsfreds kommuns barn- och familjeenhet har fått färre orosanmälningar under tiden med stängda skolor. Foto: Ossian Mathiasson

Färre orosanmälningar under tiden med stängda skolor

Hultsfreds kommuns barn- och familjeenhet har inte märkt av några större effekter av skolstängningarna. 
– Vi har faktiskt fått färre orosanmälningar än tidigare, säger Christina Rendahl Tuvesson, sektionschef för barn och familj.

Annons:

I går återvände Albäcksskolans niondeklassare till skolbänken efter en månad med distansundervisning från hemmet. 

Albäcksskolans sjunde- och åttondeklassare, Hultsfreds gymnasiums elever och Hultsfred Lärcenters elever får alltjämt sköta sin undervisning på distans till följd av coronaviruset.

Kommunens barn- och familjeenhet har inte fått mer att göra med tanke på skolstängningarna.

– Nej, några sådana effekter har vi inte sett än så länge. Vi har faktiskt fått färre orosanmälningar än tidigare och det är inte bara i Hultsfred som vi ser det. Socialtjänsten har fått in mindre anmälningar, säger Christina Rendahl Tuvesson.

Vidtar förebyggande åtgärder

I dessa oroliga coronatider har socialförvaltningens barn- och familjeenhet vidtagit en del förebyggande åtgärder. 

– Det vi har gjort är att vi har skickat hem brev till elever från årskurs ett till gymnasiet. Vi går ut med information om var man kan vända sig i förebyggande syfte med olika länkar och organisationer om man har det jobbigt i hemmet. Det finns även information om att alla barn har rätt att må bra. Vi har även gjort affischer på svenska, engelska och arabiska med budskapet om var man kan vända sig. Vi har också personal ute med gula västar där det står IFO Barn och Familj eller barn- och ungdomsstödjare för att visa att vi finns om man behöver hjälp. Det är ett uppsökande arbete där vi visar att vi finns, säger Christina Rendahl Tuvesson. 

"Möter inte människor på samma sätt"

Hon berättar att både barn och vuxna blir ganska ensamma av den sociala distanseringen. 

– Nu har kanske inte barnen så många personer runt sig i och med att man inte möter människor på samma sätt. Det är därför vi går ut med information och har skapat en mejladress dit man kan vända sig för att söka hjälp om man behöver det eller om man behöver någon att prata med om för att man är orolig eller funderar över något.

Är du överraskad över att ni inte har fått så många anmälningar?

– Det är inget som jag har tänkt på men i dessa tider så umgås och pratar man inte med varandra på samma sätt som tidigare. Vi vet inte vad som händer i morgon eller nästa vecka, det kan ändra sig och ge fler anmälningar.

Kan det finnas ett stort mörkertal med anledning av just det?

– Det är jättesvårt att säga. Ibland är det mycket och ibland är det litet. Vad det beror på är alltid svårt att säga. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt