Annons:

Hultsfred kliver in i samverkan för gemensam familjerätt

Hultsfreds kommun samverkar med Oskarshamns och Högsby kommun om en gemensam familjerätt. Socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C) ser många fördelar med lösningen. Foto: Ossian Mathiasson

Hultsfred kliver in i samverkan för gemensam familjerätt

Från och med i höst kommer Hultsfreds kommun samverka med två närliggande kommuner, Oskarshamn och Högsby, för en gemensam familjerätt.

Annons:

Det är Oskarshamns kommun som kommer vara arbetsgivare för familjerätten. För Oskarshamns del innebär det att de går från 3,5 personal till 5,2 personal när Högsby och Hultsfred ska servas med kompetensen gällande familjerättsfrågor.

– Det är mycket tacksamt och strategiskt beslut som vi välkomnar. Fram till nu har varje kommun löst frågan var för sig. Vi har haft egen personal men vi ser att det är bräckligt att ha bara en person som hanterar sådana frågor. Man behöver ibland ha ett bollplank med erfarenhet och kompetens. Det är för liten omfattning för Hultsfreds kommuns storlek att ha egen familjerätt, säger socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C).

"Vi som har knackat på dörren"

Familjerätten lämnar information, råd och stöd i frågor som rör familjen. Det kan handla om att man inte kan enas om vårdnaden, boendet eller umgänget med barnen vid skilsmässa eller separation.

– Det är vi som har knackat på dörren och vill köpa tjänsten. Familjerätten startar den 1 september under förutsättning att alla tre kommuner tar samma beslut. Hultsfred är sist ut så det är lugnt, säger Per-Inge Pettersson.

I dagsläget har Oskarshamns kommun 3,5 personal och i och med att både Högsby och Hultsfred hakar på så kommer de gå upp med en bemanning på 5,2 personal på de tre kommunerna.

– Det blir utökning i Oskarshamn för att de ska serva Hultsfred och Högsby. Det är en kvalitetsfråga. Vi har för framtiden svårt att rekrytera på att bara ha en ansvarig personal som ska lösa det. Det blir inte billigare med utbildningar och eventuella uppsägningar. Skulle det ske så står vi utan personal och måste köpa in tjänsten, säger Pettersson.

Så ser kostnadsbilden ut

Kostnaden för drift av en gemensam familjerätt belastar varje kommun, enligt befolkningsmängden vid årsskiftet innan aktuellt verksamhetsår. Kostnaden uppgår till drygt 4,3 miljoner kronor och Hultsfreds kommuns nota landar på uppemot 1,4 miljoner kronor då de ska betala 30 procent av kostnaderna.

För initiala kostnader, avseende ombyggnationer, inköp av kontorsstolar, besöksstolar, telefoner, projektledare, får Hultsfred betala 57 000 kronor av totalen 190 000 kronor. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt