Annons:

Regionen: Läget är stabilt för sjukvården – ser oro för andra patientgrupper

Region Kalmar anser sig ha kontroll på coronasituationen. Foto: Arkivbild

Regionen: Läget är stabilt för sjukvården – ser oro för andra patientgrupper

Region Kalmar anser att coronasituationen i länet är stabil och att sjukvården har god kontroll på situationen. Länet har 155 bekräftade fall hittills. 

Annons:

"Ett stabilt läge utan dramatisk ökning av trycket mot sjukvården. Det är bilden av den gångna veckan när det gäller covid-19 i länet." Så beskriver Region Kalmar cornasituationen i länet med egna ord. 

– Det är svårt att sia hur utvecklingen blir framöver. Men hittills ser vi inga tydliga tecken på en kraftig uppgång av personer som behöver sjukhusvård, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist i ett pressmeddelande. 

"Vet inte om vi kommer hamna där"

Under veckan har regionen fattat beslut om att kraftigt bygga ut coronavården till 260 platser, vilket vi berättat om tidigare. 

– Vi tar höjd för ett betydligt allvarligare scenario. Men vi vet inte om vi kommer att hamna där, säger Rosenqvist.

Sjukvården ser viss oro för att personer med andra sjukdomar än covid-19 låter bli att söka vård. 

– Det är viktigt att ta kontakt med 1177 eller sin hälsocentral om man känner sig sjuk eller dålig och låta vårdpersonalen ta ställning till om man behöver en undersökning eller vård, säger Johan Rosenqvist.

"Kommer att pågå länge"

Någon prognos för coronaspridningen framöver är svår att ge, enligt smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin. 

– Det vi vet är att det här kommer att pågå länge. Och om vi kan sprida ut sjukdomsfallen på längre tid så blir trycket på sjukvården lättare att hantera. Så därför är budskapet väldigt enkelt; håll i, håll ut och håll avstånd, säger hon.

Råden ligger fast: 

"Uppmaningen är liksom tidigare att tvätta händerna ofta, inte ta med händerna i ansiktet, hålla avstånd till andra människor, skydda de äldre i samhället genom att undvika besök som kan anstå och att undvika icke-nödvändiga resor. För dem över 70 år är rådet att begränsa sina sociala kontakter."

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt