Annons:

Ännu ingen fart på testningen – här är regionens plan

Bara 2 000 coronatester har genomförts av Region Kalmar, men snart ska antalet utökas rejält. Foto: MostPhotos

Ännu ingen fart på testningen – här är regionens plan

”Testningen kommer igång inom några veckor.” Så har budskapet låtit både nationellt och regionalt – och månaderna har gått utan någon egentlig förändring. Nu hoppas smittskyddsläkaren i Region Kalmar, Lisa Labbé Sandelin, att regionen kan växla upp ordentligt inom kort.

Annons:

I slutet av förra veckan hade Region Kalmar genomfört cirka 2 000 tester för covid-19. Länet har en befolkning på 240 000 invånare och de flesta tester som gjorts har varit på misstänkt sjuka patienter. Bland vård- och omsorgspersonal har väldigt få tester gjorts.

– Vi har kunnat öka upp lite grann den här veckan och det har blivit bättre tillgång på pinnar och reagens. Nu hoppas jag att vi kan skala upp betydligt inom kort och att vi ska kunna komma med ett besked inom kort. Vi har en plan, men måste bara lösa alla detaljer. Det jobbar flera personer med hur det här ska kunna fungera och det är positiva nyheter.

Vårdpersonal näst på tur

Region Kalmar har legat på runt 200 prover per vecka den senaste tiden. Vilken nivå Labbé Sandelin siktar på vill hon inte säga.

– Jag kanske vågar gissa nästa vecka. I dag kan jag inte ge någon siffra. Första steget kommer vara att utvidga testningen bland personal, det är nästa grupp på tur. Där vill vi se vilka av de som har milda sympton, som inte har covid-19, så de kan börja jobba igen. Det viktigaste är inte ett tal, utan alla som har symtom ska provtas.

 "Så pass i fas som vi kan"

Tidigare har brist på provtagningsmaterial varit den stora orsaken till de få testerna.

– Den knuten har vi löst, nu handlar det om logistiken. Var ska man vända sig, vem ska ta provet och så vidare. Vi har nästan löst allting och fem-tio personer jobbar med det.

Kunde ni ha jobbat mer aktivt med den här frågan tidigare?

– Vi hade gärna velat provta fler, men då begränsades vi av material. Jag känner att vi är så pass i fas som vi kan vara under förutsättningarna vi haft.  

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt