Annons:

Testerna ska utökas – men oklart hur många som kommer testas

Covid-19-testerna ska öka i länet. Foto: MostPhotos

Testerna ska utökas – men oklart hur många som kommer testas

Steg två i den nationella strategin inleds i länet från och med måndag. Men hur många som kommer testas är oklart.
– Vi har ingen siffra på det, säger regiondirektör Ingeborg Eriksson.

Annons:

Att antalet tester ska utökas har blivit ett mantra. Men när det ska ske har varit ovisst. Antalet tester har legat lågt i Region Kalmar län, men från och med måndag utökas provtagningen i vår regionen. 

– För två veckor sedan fick vi i uppdrag att titta på utökad provtagning i vår region. Vi utgår från den nationella strategin och det är två olika typer av tester: PCR-test för att se om man har en pågående infektion och det andra är antikroppstester, serologi. Vi har gjort 2 000 PCR-tester på inneliggande personer med luftvägssymtom. Nu utökas testkapaciteten och vi kommer att testa personal inom regionens hälso- och sjukvård, den kommunala omsorgen och även medarbetare inom personlig assistans, säger regiondirektör Ingeborg Eriksson. 

Men alla kommer inte att testas.

– Det här gäller personer med symtom. Man gör en överenskommelse med sin chef om att göra ett test och det görs då på den hälsocentral där man är listad. Förhoppningen är att man ska kunna se att man inte har en pågående covid-19-infektion och återgå till sitt arbete. Vi har säkrat en robust tillgång på provtagningskapacitet och har en struktur som gör att vi inte etablerar nya provtagningsenheter. Det ska ske på hälsocentraler i samtliga kommuner runt om i länet. 

Varför har det här dröjt tills nu?

– Vi var inte beredda på detta och hade ingen planering, men jag skulle vilja säga att det är väldigt snabbt att vi har klarat oss till steg två på tio dagar. Under de här tio dagarna har vi jobbat med riktlinjer, rutiner och logistik. Vi har fått tag i reagens och provtagningspinnar för att kunna utöka. Alla kommuner erbjuds det här på samma gång.

– För en vecka sedan hade vi väldigt begränsat med material och behövde prioritera väldigt hårt. Det har lättat nu och vi kan släppa på utan att behöva använda en extern aktör, säger Lisa Labbé Sandelin.

"Har ingen siffra"

En medarbetare med covid-19-symtom ska göra en överenskommelse med sin chef och sedan kontakta den vård- eller hälsocentral där man är listad.

– Antingen får man ett negativt svar eller så blir man kontaktad av ansvarig läkare om man har covid-19. Då får man vägledning för hur man ska hantera den situationen. Provtagningen inleds nästa vecka och det är ett test för att se om man har en pgående covid-infektion. Provtagningen sker måndag till fredag. 

Hur många fler kommer testas?

– Vi har ingen siffra. Vi testar så många som behövs, det är ambitionen och målsättningen. Allt beroende på provpinnar och reagens. Det finns en leveransplan som är helt avgörande. 

Hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist: 

– Vår bedömning är att vi ska kunna testa personal som kan återvända till arbetet om man vet att de inte har covid-19. Hur många det är är svårt att förutspå.

Det blir ingen prioritetsordning inom de tre grupper som ska testas. 

– Det handlar om omsorgspersonal, hemtjänst, särskilt boende och personlig assistans. Till exempel gäller det inte förskolor. Syftet är att skydda de äldre och det är viktigt att säga att det är därför vi gör den här utökningen. Hur många det är kan man inte säga. Sjukfrånvaror varierar, men någonstans kring fem procent. Man blir inte provtagen om man inte har symtom, säger Lisa Labbé Sandelin.

"Metoden finns"

När det gäller antikroppstester – som ska visa om man haft covid-19 eller inte – är det inte klart när man kan börja med det.

– Många undrar säkert om man hade covid-19 i april. Den metoden finns på labb, men det är mycket diskussioner kring hur man ska tolka svaren och om det går att använda på individnivå. Vi vet för lite om det. Vi kan titta i större grupper, som exempelvis personal inom IVA-vården och i vilken utsträckning de är positiva. Men inväntar stöd och riktlinjer innan det kan användas i det dagliga rutinarbetet även om själva diagnostiken finns hos oss. 

Nästa steg är personal inom samhällsviktig verksamhet.

– MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) kom med riktlinjer i veckan och det blir nästa fas vi tar oss an. Primärvården blir navet här och det gör att vi kan koppla på ytterligare grupper i olika steg.

När allmänheten kan testas för att veta om man har eller haft covid-19 är ännu oklart.

– Det är steg fyra och det kommer efter samhällsviktig verksamhet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt