Annons:

Göran Berglund är kritisk till att det är 30 kilometer i timmen i stora delar av Virserums samhälle och vill inte att det ska bli likadant på övriga orter i Hultsfreds kommun. Foto: MostPhotos

Han försöker stoppa sänkt hastighet i tätorterna: ”Fullständigt vettlöst”

Göran Berglund är inte särskilt förtjust i den generella hastighetssänkningen i Virserums tätort. Nu hoppas den före detta fullmäktigepolitikern att Hultsfreds kommun stoppar planerna på sänkt hastighet på alla orter. 
– Att idiotin ska drabba hela kommunen är så dumt, säger Göran Berglund.

Annons:

Det var i samband med det senaste fullmäktigesammanträdet som Göran Berglund hade skickat in en digital fråga till allmänhetens frågestund. 

Frågan handlade om den generella hastighetssänkning som har uppstått i Virserum. I december sänktes den högsta tillåtna hastigheten till 40 kilometer i timmen på genomfarterna och till 30 på alla övriga gator i villakvarter med mera. 

– Enligt uppgifter har alla dessa onödiga 30- och 40-skyltar kostat omkring 800 000 kronor att hantera. Om trafiknämnden använt sunt förnuft och i likhet med den statliga väghållaren nöjt sig med sänkt hastighet till 40 hade denna excess i skyltuppsättning undvikits: ingen kommunal avgift överhuvudtaget, säger Göran Berglund. 

Klagomålet är tillbaka hos länsstyrelsen

I december, kort tid efter uppsättningen av de nya skyltarna, valde Göran Berglund att överklaga hastighetssänkningen i Virserum. 

– De menade på att jag av formella skäl inte var behörig att klaga och då överklagade jag det till Transportsstyrelsen som knäppte dem på näsan och sa att jag har behörighet. Klagomålet är återförvisat till länsstyrelsen för korrekt och saklig prövning, säger Berglund. 

"Valt ett eget upplägg"

Berglund vill att kommunen tänker om och upphäver sänkningen med 30 kilometer i timmen i Virserum och hoppas att de går ifrån planen på hastighetssänkningar i hela kommunen. 

– Att idiotin ska drabba hela kommunen är så dumt. I Vetlanda kommun har man till exempel 40 kilometer i timmen på både statliga och kommunala vägar. Det har kostat 800 000 kronor i Virserum och ska man ha det i Hultsfred, Silverdalen, Målilla och Mörlunda med flera orter så kommer kostnaden uppgå till uppskattningsvis fem miljoner kronor. Det går ut över järnväg, skola, vård och omsorg. Det är ett vansinnigt slöseri, säger Berglund och fortsätter:

– Eftersom kommunen blöder med 20 miljoner kronor efter coronaviruset så är det fullständigt vettlöst att hålla på med det sådant. Det är inget som är till gagn för medborgarna. Varken i närområdet eller på annat håll har jag eller förvånade och irriterade ortsbor sett motsvarande exempel på extrem generell hastighetssänkning och dito skyltning. Trafiknämnden har uppenbarligen negligerat att beakta likformighetsaspekten och av oklar anledning valt ett eget upplägg.

Vad hoppas du att länsstyrelsen ger för svar?

– Jag hoppas att man tar tillbaka sitt idiotbeslut och tar ner alla 30-skyltar och att det är 40 kilometer som ska gälla i hela kommunen. Det är inte svårt att acceptera. 

Ordförande svarade på frågorna

Johan Svensson (M), ordförande i trafiknämnden, svarade på Göran Berglunds frågor på kommunfullmäktige.

– Vi har fått ta del av frågan från Göran och jag har för avsikt att svara på den skriftligt. Trafiknämnden inväntar länsstyrelsens beslut på den överklagan som han har gjort i ärendet. Trafiknämnden anser att det är mycket bra att ärendet prövas av myndigheter så vi vet hur vidare hantering ska ske, både i Virserum och på övriga orter i Hultsfreds kommun, säger Johan Svensson. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt