Annons:

Hela skulden till Eon är betald: ”Svårt att ta in att det gick så smidigt”

Hotell Dacke har betalat hela skulden till Eon och fått tillbaka strömmen som gör att de kan dra igång verksamheten på nytt. Foto: Ossian Mathiasson

Hela skulden till Eon är betald: ”Svårt att ta in att det gick så smidigt”

Privatpersoners ekonomiska bidrag är Hotell Dackes räddning. Hela skulden till Eon är betald och Virserumshotellet har fått tillbaka strömmen. 
– Det är svårt att ta in att det gick så smidigt och att folk är så givmilda, säger Jorma Isomettä.

Annons:

Dagens Hultsfred rapporterade under onsdagen om Hotell Dackes minst sagt akuta ekonomiska situation. Eon stängde av strömmen för obetalda elräkningar och hotellet tvingades stänga hotellet på obestämd tid. 

Under det senaste dygnet har hotellet gått igenom en tuff kamp. Eon har varit tydliga med att de behöver få in alla pengar för att återsätta anläggningen i drift. 

"Känner en stor lättnad"

Privatpersoners ekonomiska stöttning har varit enormt stort och räddar hotellet från att gå i konkurs.  

– Det känns jättebra, jag känner en stor lättnad. Det är svårt att ta in att det gick så smidigt och att folk är så givmilda. Att känna så mycket värme, glädje och omtanke för andra personer är svårt att härberera, säger Jorma Isomettä. 

Hur mycket pengar har samlats in och skänkts till hotellet?

– Jag vill inte gå in på exakta belopp. Jag har lovat flera av de som har skänkt pengar att inte gå in på det. Det är i alla fall ett femsiffrigt belopp, en rejäl månadsinkomst för en vanlig arbetare, säger Isomettä.

"Betalat bort alla skulder"

Hotellet har amorterat 5 000 kronor i veckan till Eon sedan mars månad men tidigare i veckan drog de av strömmen på grund av obetalda räkningar. 

– Nu har jag betalat bort alla skulder till Eon på en gång och har pengar kvar på kontot. Det finns inga gamla skulder hos Eon. 

Hur mycket pengar har det varit i skulder hos Eon?

– I mars månad hade jag 50 000 kronor i skuld hos Eon men nu är den borta. Jag har amorterat så mycket det bara går under mars, april och maj. När pengarna tog slut drog de av strömmen. De ville ha in hela summan och inte behöva ligga ute med mer pengar. Nu har jag bara nästa månadsbetalning att skicka in och det är mycket lägre elpris framöver.

Hur ser du på verksamhetens fortsättning? 

– Sommaren känns positiv. Från och med nästa vecka öppnar vi upp från 7.00 på morgonen till 23.00 på kvällen med servering av frukost, lunch och middag sju dagar i veckan. Vi hoppas kunna svara upp mot den turism som kommer på vägen.  

Kommer du klara av sommaren?

– Ja, det blir inga problem med sommaren. Sedan får vi se hur vintern blir och hur coronapandemin utvecklar sig efter sommaren. 

Är du orolig för hotellets framtid om du tittar på sikt?

– Nej, jag är inte speciellt orolig. Så fort vi får bukt med coronaviruset så är jag inte orolig ett dugg. Det känns positivt, jag har en jämn tillströmning av kunder och gäster. Får vi bara tillbaka hotellgästerna så är det inga problem.

Finns det mer skulder?

– Nej, nej. Det är skulden till Eon som har varit det akuta. 

"Hänger ihop med Eon"

Dagens Hultsfred har varit i kontakt med Kronofogden, dit hotellet har två skulder – en fordonsskatt och en skuld till Hultsfreds Bostäder på totalt 6 722 kronor. Därutöver har de två andra krav, ett krav från Svea Inkasso på 7 200 och ett från Inter av Sverige på 2 700 kronor. 

– Då vet du mer än vad jag vet men det är kostnader som hänger ihop med Eon. Den skulden är betald. Eon ville ha tillbaka allting för att sätta på strömmen. 

Är det aktuellt med mer stöd från Hultsfreds kommun?

– Det tror jag inte att vi kan räkna med. Många företag i bygden och i Sverige har samma problem. Vi kan inte räkna med mer hjälp av Hultsfreds kommun eller banken. Vi måste klara det av egen kraft. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt