Annons:

Företag drabbades av hotfull liga som krävde pengar: ”Uppenbart att de försökte lura oss

Peter Peterrson, vd för Stockhorvan Trä&Pellets, fick flera besök av ett hotfullt gäng som krävde pengar för verktygsslipning under förra helgen. En polisanmälan är upprättad. Foto: Ossian Mathiasson

Företag drabbades av hotfull liga som krävde pengar: ”Uppenbart att de försökte lura oss"

Stockhorvan Trä & Pellets råkade i förra veckan ut för en hotfull liga som besökte deras fabrik vid flera tillfällen. I detta fall slutade det med stöld, hot om femsiffrigt belopp och heta diskussioner. 
– De är fullständigt oseriösa, säger Stockhorvans vd Peter Petersson. 

Annons:

I fredags gick polisen i Vimmerby och Hultsfred ut med en varning till allmänheten för kringresande hantverkare. 

”Vi uppmanar alla våra kommuninvånare att alltid anlita firmor som har F-skattsedel, lämnar skriftlig offert och betalning mot faktura”, skrev polisen på sin Facebooksida. 

Nu har polisen fått in en anmälan om olovligt förfogande med pelletsföretaget Stockhorvan Trä & Pellets som uppsatt målsäagde. Företaget fick flera otrevliga besök från onsdag kväll till fredag eftermiddag även om det började relativt lugnt. 

– En man, som utgav sig för att vara "företagare", kom redan på onsdagskvällen och frågade efter mig. När jag inte var på plats så bad min personal honom att återkomma. Han kom tillbaka på torsdag förmiddag. Han visste vad han ville, kände till att vi har en kvarn som vi använder sa att hans företag i Kalmar gör särskild beläggning på knivar till spånkvarnar för att öka deras livslängd, säger Peter Petersson. 

Beläggning för ökad livslängd

Mannen, som kom till Stockhorvan och utgav sig för att vara företagare, var väldigt mån om att få slipa företagets knivar och andra verktyg.

– Han plockade på sig en del knivar som han skulle göra prover på för att visa hur mycket längre de håller med bra beläggning. Han skulle göra en koboltsbeläggning för att öka livslängden rejält och tog med sig ett tiotal knivar från spånkvarnen, stora borr till en pelarborrmaskin och lite olika verktyg. Kostnaden hamnar mellan 2 000–5 000 kronor, säger Petersson och fortsätter. 

– Mina kollegor tyckte att det lät intressant om det nu kunde stämma. Innan han åkte därifrån så kom han in på kontoret och ville ha ett papper och mitt visitkort. Han skrev upp vad han hade tagit med sig och vi skrev under pappret. 

Höll på att kosta 70 000 kronor

”Företagaren” åkte från platsen med beskedet att återkomma på fredagen, något som han gjorde tillsammans med några kompanjoner. 

– Då var det flera personer som var med honom. De kom med ett krav på 70 000 kronor för jobbet. Jag och min personal reagerade direkt på att det var bullshit, det var uppenbart att de försökte lura oss. Vi var tydliga med att vi inte ville betala någonting eftersom de inte visade vad de hade gjort. Då, helt plötsligt, gick de ner till 17 000 kronor och vi sa nej igen. Det blev en het diskussion där de var otroligt provocerande. Vi fick till och med hjälpa en av männen ut från fabriken. Han som var deras chef sa att de skulle komma tillbaka om ett tag så att de kunde lugna ner sig. 

Visade de vad de hade gjort för arbete?

– Ja. De visade några borr som de hade kört med någon vinkelslip och oljat in. Det var inget mer, säger han och fortsätter:

– En legering tar mer än ett dygn så det var en bluff rakt igenom. 

Kom de tillbaka vid ett senare tillfälle på fredagen?

– De kom tillbaka en gång till på fredagen. Efter deras första besök på fredagen kontaktade vi polisen som sa att de skulle komma men på vägen hit fick de annat larm och tvingades vända. Polisen kom sedan klockan 14.00 och då hade bedragarna redan varit här.

"Vill veta vad de har gjort"

Även vid fredagens andra träff var Peter Petersson klar och tydlig med att de inte tänker betala för ett jobb som inte är utfört samtidigt som han inte fick se verktygen. 

– Jag sa att jag vill veta vad de har gjort. Jag gick till bakluckan på en av bilarna för att titta efter, då sa de att vi skulle få höra det av deras advokat. Sedan åkte de härifrån. 

Tror du att ni kommer få tillbaka era verktyg?

– Nej, jag tror inte att vi får se dem igen. 

"Sparka ut dem"

Han har varit i kontakt med polisen som ger en del positiva svar. 

– Den här ligan är känd hos polisen. Patrullen sa att de hade spanat efter dem i två dagar och att de hade ringt och varnat en del företag. Jag vet inte om polisen har fått kontakt med dem. De har säkert lämnat Hultsfreds kommun och åkt vidare.

Vad har du för råd till andra företag som får liknande besök?

– Sparka ut dem vid minsta lilla misstanke. De är fullständigt oseriösa. Det finns ingen seriöst överhuvudtaget. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt