Annons:

Efter resebeskedet:

Regionen ser allvarliga konsekvenser när reserekommendationerna förändras kraftigt. Foto: Pixabay

Efter resebeskedet: "Kan innebära en allvarlig påfrestning för sjukvården i länet"

Länets sjukvård ställs inför stora utmaningar när reserekommendationerna lättas inför semesterperioden. Det skriver Region Kalmar län i ett pressmeddelande. 

Annons:

Från och med den 13 juni i år kan symtomfria personer resa fritt inom landet under förutsättning att de tar ett personligt ansvar. Övriga rekommendationer ligger kvar. 

En borttagen reserekommendation leda till ökad smittspridning i Kalmar län med start i juli och med en topp i mitten av augusti om inte övriga restriktioner följs. I ett värsta läge befaras det leda till ett kraftigt ökat tryck mot sjukvården, med ett stort antal länsbor inlagda på sjukhus och ökat behov av intensivvård. 

Belastningen på sjukhusen kan bli större än under den förra toppen i mitten av april, då ett 40-tal patienter låg inlagda samtidigt. 

I scenariot har Folkhälsomyndigheten utgått från fjolårets resandemönster till länet under sommaren, nuvarande covid-19-läge i länet och en sämre efterlevnad av Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Det är nu det krävs ett stort personligt ansvarstagande för att undvika att smittspridningen tar ny fart under sommaren. Mycket folk på exempelvis Öland innebär en ökad risk. Då är det nödvändigt att alla och envar gör allt de kan för att undvika smittspridning, Faran är inte över. Det absolut viktigaste är att hålla avstånd också under sommaren, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Kan behöva hjälp

Hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist konstaterar att det kan innebära en allvarlig påfrestning för sjukvården i länet. 

– Om scenariot blir verklighet är jag inte säker på att vi själva kan hantera situationen utan behöver hjälp av andra regioner för att ta hand om covid-19-patienter, liksom vi tidigare hjälpt Stockholm, Sörmland och Östergötland, säger han.

Just nu pågår ett intensivt arbete för att kunna bemanna vården under sommaren.

– Våra medarbetare har slitit hårt under våren och förtjänar en välbehövlig semester. Nu måste vi ta in dagens besked i den fortsatta planeringen av vården i sommar, säger Johan Rosenqvist.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt