Annons:

ÅKLAGAREN: HAN MÖRDADE OLOF PALME

Palmemordet kan ha fått sin upplösning i dag. Foto: MostPhotos

ÅKLAGAREN: HAN MÖRDADE OLOF PALME

Palmeutredningen har fått en slutpunkt. I dag pekas Stig Engström, den i media så kallade Skandiamannen, pekas ut som mördaren och utredningen läggs ned. Det beskedet lämnas chefsåklagare Krister Petersson alldeles nyss.

Annons:

Den 28 februari 1986 är ett datum som för alltid är ristat in i Sveriges minne. Sedan dess har utredningen av vem som sköt statsminister Olof Palme vuxit och vuxit och är en av världens största brottsutredningar genom tiderna.

I dag pekas Stig Engström, den så kallade Skandiamannen, ut som den som sköt Olof Palme. Engström växte delvis upp i Nybro och arbetade nära mordplatsen. Engström är avliden sedan lång tid tillbaka och därför avslutas utredningen. 

– Eftersom den personen är död, kan jag inte väcka åtal mot honom, utan har beslutat att lägga ner förundersökningen. Enligt min mening går det inte att komma runt Stig Engström som misstänkt gärningsman. Min bedömning är att det efter drygt 34 år är svårt att tro att vidare utredning skulle ge någonting ytterligare, jag anser att vi kommit så långt man kan begära, säger chefsåklagare Krister Petersson.

Någon teknisk bevisning finns inte och det finns inte heller något vittnesmål som pekar ut Engström. Däremot står det klart att Engströms egen version av förloppet, som lämnats till både polis och media vid flera tillfällen, innehåller en mängd felaktighete. 

"Går inte ihop"

Palmegruppen "har bland annat gjort fördjupade analyser av vittnes- och målsägandeförhör, men även genomfört ett stort antal nya förhör och vidtagit en rad andra utredningsåtgärder", heter det i ett pressmeddelande. 

– Stig Engströms historia går inte ihop. Han har till exempel i förhör uppgett att han var en av de första personerna på brottsplatsen och hjälpt till att försöka rädda livet på Olof Palme samt att han ska ha visat poliserna i vilken riktning gärningsmannen flytt. Det finns många vittnen från platsen, men inget vittne har sett någon person som liknar Engström i den roll han gav sig själv, säger spaningsledare Hans Melander.

Dagens besked har fått bred kritik. 

Presskonferensen liverapporterades av DV och du kan följa reprisen här. 

Mer om Skandiamannens koppling till Kalmar län kan du läsa här. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt