Annons:

HOTELL DACKE FÅR DRIFTBIDRAG PÅ UPP TILL EN MILJON KRONOR

Kommunfullmäktige säger ja till ett driftbidrag på upp till en miljon kronor för Hotell Dacke i Virserum. Pengarna ska gå till ny värmeanläggning. Foto: Ossian Mathiasson

HOTELL DACKE FÅR DRIFTBIDRAG PÅ UPP TILL EN MILJON KRONOR

I kväll tog Hultsfreds kommuns politiker i fullmäktige beslut om finansiering av ny värmeanläggning i Hotell Dackes fastighet i Virserum. Ett driftbidrag på upp till en miljon kronor har beviljats. 

Annons:

En punkt på kvällens dagordning på kommunfullmäktige var frågan om att lämna ett driftbidrag till Hotell Dacke för byte av värmeanläggning. 

Oljepannan ska bytas ut

I dagsläget förser Hultsfreds Bostäders panncentral hela fastigheten Klubban 2-4 i Virserum med uppvärmning. Byggnaden omfattar lägenheter som ägs av bostadsbolaget (Klubban 2), badhus och räddningsstation som ägs av Hultsfreds kommun (Klubban 3) och Jormas Isomettäs Hotell Dacke (Klubban 4). 

Avsikten är att byta ut befintlig oljeledning mot bergvärmeanläggning och Hultsfreds Bostäder finansierar investeringen i ny anläggning för Klubban 2 och 3.

– Den privata fastigheten (Hotell Dacke) bör få en egen värmeanläggning för att förenkla fastighetens hantering, till exempel vid försäljning. När Hultsfreds Bostäder stänger av sin oljepanna så kommer inte den privata fastigheten ha någon värmeförsörjning. Frågan är vilket ansvar kommunkoncernen har när man stänger oljeledningen. Det har lett till att man bör samordna så den privata fastigheten får möjlighet att göra en liknande anläggning i samma veva och på så sätt synkroniserar man kostnader och tekniska val, säger kommunchefen Lars Rönnlund. 

"Inget generellt driftbidrag"

Kommunstyrelsen har diskuterat frågan och i kväll sa fullmäktige ja till att lämna ett driftbidrag på upp till en miljon kronor som ska gå till installation av bergvärmepump i den privata fastigheten som Hotell Dacke finns i. 

– Det är en kostnad som har diskuterats flitigt. Det händer sällan att vi lämnar driftbidrag. Handlar det om till exempel sista hotellet eller butiken på en ort så kan det finnas synnerliga eller särskilda skäl för att lämna driftbidrag, säger Lars Rönnlund och fortsätter:

– Det finns en offert för bergvärmepumpen och maxkostnaden är en miljon kronor. Vi vill också förtydliga att stödet syftar till att säkerställa att hotellverksamheten kan fortsätta. Det är inget generellt driftbidrag, det är ett stöd för att det ska fortsätta vara ett hotell oavsett vem som äger fastigheten. 

Finansiering får ske inom kontot för näringslivsbefrämjande åtgärder. 

– Det är en viktig miljösatsning som ökar förutsättningarna för den som driver hotellet. Det är kanske lite ovanligt att kommunen går in med ett driftbidrag men är det någonstans vi kan göra det så är det i Hultsfreds kommun. Det är viktigt för orten att det finns ett näringsställe, säger oppositionsrådet Tomas Söreling (S). 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt