Annons:

Lokalt kulturminne har förlorat sin funktion – han kräver upprustning

Varggropen i Kvillemåla har växt igen och tappat sin funktion. Nu hoppas Göran Berglund att Hultsfreds kommun hittar en lösning och gör varggropen blir användbar på nytt. 

Annons:

För ungefär 25 år sedan restaurerades och tömdes den unika varggropen i Kvillemåla på tonvis av stenbumlingar blev både djup, vid och intakt. 

Efter utgrävningen ställdes det i ordning sittplatser, informationstavla, liten parkering och gångfälla för besökare. 

"Förtjänar att lyftas fram"

För en tid sedan besökte Göran Berglund Kvillemåla i hopp om att återknyta bekantskapen med varggropen. Det slutade i ren och skär besvikelse och en skrivelse till kommunstyrelsen i Hultsfreds kommun.

”Informationstavlan är borta. Det går inte att ta sig till varggropen utan att riskera kroppsskada. Taggtråd, massor med sly och uppväxta träd hindrar också. Det tidigare röjda och iordninggjorda stråket mellan tavlan och gropen finns inte längre. Stängslingen runt gropen är delvis raserad och den lilla parkeringen bredvid har fått växa igen och även skadats av vildsvin. Detta kulturminne från en svunnen tid, men ändå inte så länge sedan, förtjänar att lyftas fram som ett mål värt att besöka även i dag och sedan förstås få löpande tillsyn och skötsel, kanske av Virserums hembygdsförening”, skriver Göran Berglund i sin skrivelse till kommunstyrelsen. 

Han tycker också att det är viktigt att vägvisning sätts upp, till exempel vid infarten till Kvillemålavägen med texten ”varggrop” och symbolen för ett kulturminne. 

De får titta på en lösning

Kommunstyrelsens arbetsutskott har lämnat över skrivelsen till kultur- och fritidsförvaltningen för vidare hantering. 

– Kultur och fritid får titta över frågan. Vi har till exempel föreningslag och utegrupper som skulle kunna göra sådana saker och se till att det ser snyggt och bra ut, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt