Annons:

Ljusare läge i länet kring covid-19:

Läget kring covid-19 har ljusnat i Kalmar län. Foto: MostPhotos

Ljusare läge i länet kring covid-19: "Allt går nedåt utom provtagningen"

Mycket har varit ovisst kring hur hårt covid-19 ska slå mot Kalmar län. Hittills har inte juni och juli varit några skräckmånader.
– Läget ser väldigt bra ut just nu, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Annons:

Den senaste månaden har allt gått åt rätt håll gällande covid-19 i Kalmar län. Antalet avlidna ligger på 31 enligt regionens statistik och antalet nya smittade per dag ligger väldigt lågt. Dessutom är det klart färre nu än för några månader sedan som är i behov av sjukhusvård.

Detta trots att antalet provtagna ökat kraftigt. 

– Läget ser väldigt bra ut. Allt går nedåt utom provtagningen som går uppåt. Varannan till var tredje dag kommer ett nytt fall som ska vårdas inneliggande på sjukhus, vi har färre som vårdas på IVA, vi har färre fall totalt och vi har färre positiva i egenprovtagningen, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin. 

Förra veckan var endast en procent av de som självtestade sig smittade med covid-19. 

– 99 av 100 som testar sig har alltså inte covid-19. Det kan bero på flera saker, dels kan det bero på att smittläget är gynnsamt och det kan också vara mycket andra förkylningar som går. Man ska testa sig om man har symtom. Det kan också finnas en andel som beställer tester fast man inte har symtom. Även när det gäller den andra gruppen, de vi testar inom hälso- och sjukvård, är andelen positiva ned. Det låg på två procent förra veckan och har legat på tio till 15 procent tidigare. Hela smittspridningsläget är rätt så gott just nu. 

"Närmaste veckorna blir spännande"

Kalmar län har pekats ut som ett län som kan drabbas extra hårt av turismen, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Det är för tidigt att säga något om det. Jag har fått signaler om att det är först sista två veckorna som det har kommit igång med besökare och det tar några veckor innan man ser effekter av att gå från smittad till symtom, och det tar flera steg innan det blir en expontionell ökning. Topen i vårt län kan komma i mitten eller slutet av augusti.

Därför blir de kommande veckorna extra intressanta, menar hon.

– Fortsätter det att gå ned eller går det uppåt igen? De närmaste veckorna kommer bli spännande ur den aspekten. Nu har vi också bättre verktyg att motarbeta toppen. Smittspårningsenheten är igång och vi smittspårar mer intensivt och har möjlighet att provta mer vid smittspårning. Förhoppningen är att även vid fler fall kunna bryta smittkedjor tidigare.

Mer hoppfull

Men även om Labbé Sandelin känner sig mer hoppfull nu än i början av sommaren är det för tidigt att dra några stora växlar.

– Det handlar inte bara om ökat resande, utan det är en kombination med att vi blir sämre på fysisk distans och träffar fler människor. Reser man runt och träffar nya vänner på varje plats kan man få en större smittspridning. Antalet kontakter är en viktig variabel för hur snabbt smittspridningen går.

Men du är mer hoppfull nu än tidigare?

– Just nu känns läget väldigt hoppfullt. Men det är svårt att sia eller gissa. Det viktiga budskapet är att inte slappna av. Det är viktigt att fortsätta hålla i, hålla avstånd, inte träffa för många människor, sköta sin handhygien och undvika trängsel. Ser det trångt ut så välj en annan affär eller en annan strand. 

Tror du att vi kommer kunna bete oss mer normalt i slutet av sommaren?

– Det beror på om läget fortsätter vara lugnt. För då tror jag att fler och fler slappnar av. Men vi kommer vara tydliga om smittspridningen ökar någonstans. Vi kanske har otur och får en större händelse som ger större smittspridning. Plötsligt kan det dyka upp, men många stora evenemang är inställda just på grund av den risken. Det kan även finnas privata tillställningar med många som kan exponeras för smittan. Vi är beredda på att det kan gå både uppåt och nedåt.

"Behövs andningspaus"

Läget inom hälso- och sjukvården gynnas förstås av den nuvarande situationen. 

– Det är ett mycket bättre läge och rapporter om att det är ganska lugnt. Det är skönt, för alla behöver en andningspaus efter den här konstiga våren.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt