Annons:

Svårt för KLT att lösa kollektivtrafiken med nya restriktioner

Om det skulle komma nya restriktioner avssende antalet platser i bussar innan skolstarten skulle KLT få svåt att upprätthålla kollektivtrafiken i länet. Foto: KLT/pressbild

Svårt för KLT att lösa kollektivtrafiken med nya restriktioner

Östgötatrafiken vill lägga om tiderna för skolstarten för att fixa kollektivtrafiken, och Kalmar länstrafik räds nya corona-restriktioner.
– Om det skulle komma nya beslut innan skolstarten skulle det bli svårt för oss att lösa trafiken, säger Katharina Sejsing på KLT.

Annons:

För att undvika trängsel på sina bussar har Östgötatrafiken fört fram önskemål om en mer flexibel skolstart, så att alla skolungdomarna inte ska behöva åka med kollektivtrafiken vid samma tillfälle.

Man har även haft möten med kommunerna och länsstyrelsen om detta, och samtliga parter ska vara öppna för att diskutera lösningar.

Inget önskemål i Kalmar län

Från Kalmar länstrafiks sida finns dock inget önskemål om ett liknande upplägg i vårt län.

– Nej, det är snarare så att om det skulle komma nya beslut eller nya riktlinjer bara någon vecka innan skolstart skulle det bli svårt för oss att lösa det, berättar Katharina Seijsing, trafik- och planeringschef på Kalmar länstrafik (KLT).

– Om skolstarterna skulle ha ändrats i länet så borde det ha gjorts innan midsommar. Nu är all planering och alla scheman fastställda sedan lång tid tillbaka. Att parera det på kort tid skulle bli tufft.

Ingen större trängsel 

Katharina Seijsing beskriver problemen som lite olika i de båda länet. I Kalmar län är kollektivtrafiken och åkandet av en lite annan art än runt storstadsregionerna Linköping och Norrköping.

– Sedan har vi inte haft trängsel i någon större omfattning. Samtidigt som resandet har minskat har vi inte reducerat trafiken mer än dragit in förstärkningsbussarna för gymnasiet, och dessa kommer sättas in igen till höstens skolstart, berättar Katharina Seijsing.

KLT har nu gjort planeringar och beställningar utifrån en normal skolstart i augusti, med ordinarie scheman och utifrån kommunernas önskemål.

– Det enda problemet vi ser är som sagt om det skulle komma nya restriktioner vad gäller exempelvis reducering av antalet platser i bussarna – då skulle vi nog rent generellt få svårt att upprätthålla trafiken.

– Om detta skulle uppstå så får vi föra en dialog med kommunerna om hur vi löser det. I och med att man inte vet vart det skulle slå, och att det nu bara handlar om spekulationer, så är det svårt att säga något om det, menar Katharina Seijsing.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt