Annons:

Långtidsarbetslösheten ökar snabbt – 16 procent fler än ifjol

Arbetsförmedlingens statistik för juli visar att långtidsarbetslösheten ökat kraftigt. Foto: Ossian Mathiasson

Långtidsarbetslösheten ökar snabbt – 16 procent fler än ifjol

Arbetslösheten stiger brant i coronapandemins spår. I juli var 2,3 procentenheter fler utan jobb i Sverige och långtidsarbetslösheten har ökat med 16 procent.

Annons:

Det visar den senaste statistiken från Arbetsförmedlingen. I slutet av juli var 478 000 personer utan jobb i Sverige. Det är 134 000 fler jämfört med ett år sedan och motsvarar 9,2 procent av arbetskraften.

I juli 2019 låg arbetslösheten på 6,9.

”Ökningstakten har dock bromsat in och var på samma nivå både i juni och juli. Liksom tidigare månader under pandemin ökar arbetslösheten bland alla grupper men särskilt bland inrikes födda och personer med gymnasieutbildning”, skriver Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

"Viktigt att fortsätta motivera"

Däremot ökar långtidsarbetslösheten mycket snabbt. I juli var det 165 000 personer som varit utan jobb i minst 12 månader. Jämfört med förra året handlar det om 16 procent fler. Här är ökningen jämnt fördelad mellan inrikes och utrikes födda.

– Det är tydligt att pandemin har försvårat arbetsmarknadsläget ytterligare för allt fler grupper inskrivna arbetslösa. Risken att hamna i långtidsarbetslöshet är stor, särskilt bland dem med kort utbildning. Därför är det viktigt att fortsätta motivera till studier som leder till jobb, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Bland unga har arbetslösheten ökat med 4,9 procentenheter och 72 833 är utan jobb.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt