Annons:

Sex miljoner doser vaccin mot viruset kan hamna i Sverige

Sex miljoner doser vaccin kan hamna i Sverige. Foto: MostPhotos

Sex miljoner doser vaccin mot viruset kan hamna i Sverige

Sex miljoner doser av vaccinet kan komma att fördelas till Sverige. Regeringen har fattat beslut om att ingå i ett EU-gemensamt avtal med Astra Zeneca.

Annons:

Det berättade statsminister Stefan Löfven på en pressträff under torsdagen. Han berättade då att den svenska regeringen tagit beslut om att ingå i ett EU-gemensamt avtal med Astra Zeneca. 

– Det ska ge Sverige tillgång till vaccinet om det blir godkänt. Och med det kommer vi att kunna ta ett viktigt steg för att säkra ett vaccin till Sverige, säger Löfven.

Regeringen bedömer att vaccinet är lovande. 

– Vaccinet är lovande, om det bedöms vara effektivt och säkert kommer 300 miljoner doser att fördelas till de länder som deltar i avtalet, säger socialminister Lena Hallengren.

"Gör man normalt inte"

Sverige för samtidigt förhandlingar om ytterligare tre avtal, för att kunna få tillgång till flera olika vaccin. 

– Vi förhandlar med alla idag, för det är många som ligger långt framme. Vi vill helgardera och få tillgång till så många olika vaccin som möjligt, säger vaccinsamordnaren Richard Bergström.

Utvecklingen av vaccinen går snabbt. Men inte på bekostnad av säkerheten, menar Richard Bergström. I stället beror det på att mycket kapital tillförs bolagen som utvecklar vaccinen.

– Det görs innan vi ens vet att vaccinen fungerar. Det gör man normalt inte i näringslivet, säger han.

FHM ansvariga

Stefan Löfven säger på en fråga från Aftonbladet, kopplat till svininfluensan 2009, att ingen någonsin kan garantera att vaccinet inte ger biverkningar.

– Ur vår synpunkt vill vi därför såklart att det ska genomgå alla tester och steg, men ingen kan någonsin garantera att det inte kommer några biverkningar. Men vi är noga med att alla steg ska gås igenom, säger Löfven.

– Sällsynta biverkningar upptäcker man inte förrän man använder dem i vardagen, det kan vi inte garantera att det inte kommer hända, säger Bergström.

Folkhälsomyndigheten ansvarar för att ta fram en operativ plan för hur vaccinet ska fördelas.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt